Regionalna liga za rukometaše: Borac na startu sa Vardarom

Darko Pašagić
Regionalna liga za rukometaše: Borac na startu sa Vardarom

BANjALUKA - U prvom kolu premijerne Regionalne lige za rukometaše Borac m:tel će 10. ili 11. septembra u sportskoj dvorani "Borik" ugostiti predstavnika Makedonije, Vardar iz Skoplja.

Ovo je odlučeno na žrijebu za SEHA ligu obavljenom u beogradskom hotelu "Holidej In", na kojem je trofejni banjalučki klub dobio takmičarski broj 1.

- Na ovom sastanku smo dobili potvrdu legitimiteta lige čiji je generalni sponzor biti "Digitel komunikacije". Sve bilo organizovano na vrhunskom nivou, a predstavnicima svih učesnika predočeno je šta se od njih očekuje - rekao je direktor Borca m:tel Boris Đogo.

Delegacija Borca već je sa svim detaljima vezanim za start Regionalne lige upoznala ministra za porodicu, omladinu i sport u Vladi Republike Srpske Nadu Tešanović.

- Na sastanku sa ministrom smo istakli da smo jedini klub iz Republike Srpske u bilo kakvom regionalnom takmičenju i da naš nastup mora biti na nivou koji dolikuje klubu svijetlih tradicija kao što je naš. Između ostalog ministra Nadu Tešanović smo upoznali sa uslovima koji su plaćeni od strane generalnog sponzora, oko toga šta mi moramo da platimo, ali i o klauzuli po kojoj klub ako ne ispuni sve uslove može da bude izbačen iz nacionalnog prvenstva i evropskih kupova. Sve to će biti proslijeđeno na adresu Administrativne službe grada Banjaluka, Vladi Republike Srpske, predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku. Ministar Tešanović nam je obećala da će zajedničkim djelovanjem tih institucija biti ispunjeno sve što se od Borca traži - dodao je Đogo.

Inače Regionalna liga u svom premijernom izdanju okupiće 12 rukometnih ekipa iz šest država: BiH, Makedonije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovačke.

Predsjednik lige Sandi Šola istakao je da je prošlo dvije godine od kada su se predstavnici klubova prvi put sastali da razgovaraju o zajedničkom takmičenju.

- Ovim žrijebom završena je jedna priča i sada počinje nova. Nadam se da će nam se u idućim godinama pridružiti ekipe iz Slovenije, Mađarske, Poljske i Italije. Želimo da razvijamo rukomet i da ovim atraktivnim takmičenjem pomognemo jedni drugima. Siguran sam u uspjeh lige i svi oni koji su učestvovali u njenom stvaranju trebaju da budu ponosni - rekao je Šola.

Komesar za takmičenje Dragan Načevski naglasio je da će SEHA liga biti "Liga šampiona" po vrhunskim učesnicima, koji podrazumijevaju i najbolje sudije i delegate utakmica.

- Biće to liga za primjer. Klubovi će tražiti da igraju u njoj. Na kraju takmičenja igraće se fajnal-for, koji će biti u Sarajevu, a u ovoj prvoj sezoni birani su klubovi sa bogatom tradicijom, ali i sa dobrim trenutnim rezultatima - zaključio je Načevski. 

Propozicije

Propozicije za prvu sezonu su sljedeće: svaki tim koji učestvuje mora da ima budžet od bar milion evra, da ima halu sa 3.000 mjesta u kojoj je postavljena "gerflor" podloga i za sada neće biti prohodnosti u evropska takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana