Regina favorit mnogih posjetilaca

Vanja Štrbac
Regina favorit mnogih posjetilaca

Kada je prošle godine pjevač Dima Bilan u beogradskoj Areni pobijedio na "Evrosongu" Rusi su još tada rekli da je na njima veoma težak, a iznad svega odgovoran zadatak - organizacija ovoga takmičenja u Moskvi.


Nimalo jednostavan posao, jer se prošlogodišnji "Evrosong" u Beogradu, po mnogima smatra jednim od najbolje organizovanih takmičenja za pjesmu Evrope.

Sada, godinu dana kasnije, do početka ove velike manifestacije u grandioznoj ruskoj prijestonici, odbrojavamo sitno.

Pripreme za ovogodišnji "Evrosong" koji se održava u Moskvi, 12., 14. i 16. maja, uveliko traju.

Delegacije 42 države koje ove godine učestvuju na ovom takmičenju tokom prethodne i ove nedjelje polako su pristizale u Moskvu i počele sa pripremama za polufinalne večeri, nakon kojih će najbolji 16. maja da nastupe u finalu.

Probe su počele još 3. maja u dvorani "Olimpijski". Svako jutro takmičari izlaze na scenu u pola osam, a svaka od ekipa prema unaprijed utvrđenom rasporedu, ima po 40 minuta na sceni.

Nakon pauze za ručak u pres centru se održavaju konferencije za novinare. Predstavnici medija imaju na raspolaganju po pola sata za konferencije sa predstavnicima zemalja.

Ono što je novina u odnosu na dosadašnja takmičenja za pjesmu "Evrovizije" je to što je pres centar smješten u istoj dvorani gdje se održava ova manifestacija, što do sada nije bio slučaj.

Ovogodišnja organizacija košta preko 36 miliona dolara, a najveći dio tih novaca odlazi na izradu scene koja će mnoge ostaviti bez daha.

Kako su spomenuti datumi sve bliži, tako je poznato sve više detalja. Voditelji "Evrosonga" u dvorani "Olimpijski" biće TV voditelj Andrej Malahov i ruska pjevačica Alsou.

Za sada najviše pažnje izaziva pozornica koju je dizajnirao njujorški dizajner Yon Kejsi poznat po dizajnu pozornica za "Evrosong" 1995. i 1999. godine.

Ove godine se odlučio na potpuno futuristički izgled našavši inspiraciju u ruskom avangardnom slikarstvu, sa naglaskom na konstruktivizmu.

Tako će scenom dominirati velik broj LCD ekrana raznih veličina, koji će ostavljati utisak trodimenzionalnosti i sve zajedno će se okretati u više smjerova.

Arena može da primi 80.000 posjetilaca i nema sumnje da će biti ispunjena do posljednjeg mjesta.

Jedna od Internet stranica esctoday.com dala je mogućnost posjetiocima da ocjene ovogodišnje evrovizijske pjesme. Ovonedjeljni rezultati donose zanimljive podatke: obožavaoci najveće šanse za pobjedu daju Bosni i Hercegovini, koju predstavlja Regina pjesmom "Bistra voda".

Na drugom mjestu se nalazi Švajcarska s pjesmom "The highest heights" grupe Loverbugs, dok se na trećem mjestu smjestila Norveška i "Fairytale" Aledžandera Rybaka, inače favorita prema kladionicama.

U prvih deset su se još smjestile Estonija, Francuska, Španija, Island, Portugal, Ujedinjeno Kraljevstvo i Finska.

Srbija je tek na 38. mjestu prema glasanju obožavalaca na ovome sajtu.

Od zemalja u našem regionu, Mađarska je na 16. mjestu, Crna Gora na 20, a Slovenija na 22. Makedonija je zauzela 39. mjesto. Prema istoj anketi, Hrvatska je sa pjesmom "Lijepa Tena" smještena na 29. mjestu.

Anketa radi na principu ocjenjivanja svake pojedine pjesme opisima "Odlična", "Sviđa mi se", "Nije loša", "Ništa posebno", "Ne sviđa mi se" i "Veoma je loša".

Ove ocjene kasnije se transformišu u bodove, na osnovu kojih se pravi rang-lista favorita.

Ko će zaista da pobijedi na ovogodišnjem takmičenju znaće se tek 16. maja, kada će nastupiti takmičari koji će se plasirati u finale nakon dvije polufinalne večeri 12. i 14. maja.

O pobjedniku će odlučiti glasovi publike i ocjene žirija.

Naime, ove godine 50 odsto glasova dodijeliće publika, dok će drugu polovinu dati stručni žiri koji će biti formiran u svakoj zemlji koja glasa.

Cipela

Predstavnici Srbije Marko Kon i Milan Nikolić, koji će se na ovogodišnjem "Evrosongu" predstaviti pjesmom "Cipela", veoma se dopadaju ruskoj publici.

Pjesmu koja će braniti boje Srbije na ovom takmičenju otpjevali su, osim na ruskom i engleskom, na još nekoliko jezika.

- Najmelodičnije je otpjevana na grčkom i francuskom, a veliku pažnju je privukla i verzija na hebrejskom - rekao je Nikolić.

Na pitanje na kojem jeziku će pjesmu otpjevati na samom takmičenju, Marko Kon je rekao: "Na kojem drugom nego na srpskom."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana