Raskošni boks-set slavnog Džej-Džeja Kejla stiže 6. oktobra: Vinili u čast genija iz Oklahome

Branislav Predojević
Raskošni boks-set slavnog Džej-Džeja Kejla stiže 6. oktobra: Vinili u čast genija iz Oklahome

BANjALUKA - Jubilej, tačnije 50. godišnjica karijere legendarnog tekstopisca i gitariste Džona Veldona Kejla poznatijeg kao Džej-Džej Kejl biće obilježen izdavanjem raskošnog boks-seta pod nazivom “Tulsa Sound” sa devet vinilnih ploča.

Ovaj novi paket nudi Kejlovih prvih osam albuma “Naturally”, “Really”, “Oke”, “Troubadour”, “5”, “Shades”, “Grasshopper” i” 8” – plus  bonus ploča pod nazivom “The Early Years”“,  koji je zbirka njegovih singlova iz 1960-ih.

Svi audio-zapisi su remasterizovani u studiju “Ebi Road”, a ova kutija takođe uključuje knjigu od 40 strana u tvrdom povezu s predgovorom Marka Noflera. Jedna od Kejlovih najpoznatijih sljedbenika Erik Klepton čitavu karijeru nije štedio na pohvalama svom heroju.

- Jedan od najvažnijih umjetnika u istoriji roka, tiho predstavlja najveće bogatstvo koje je njegova zemlja ikada imala... Njegove ploče su zaista minimalne, lagane, sve je u finoći. Skoro kao da ti šapuće na uho, ali sve čuješ. Ne znam kako to radi. To je tako lukava tehnika - rekao je Klepton.

Jednako čuveni Nil Jang, takođe, nije imao dilema kada su u pitanju njegovi gitaristički heroji.

- Od svih muzičara koje sam ikad čuo, Džej-Džej Kejl i Džimi Hendriks su za mene bili i ostali najveći majstori električne gitare - govorio je Jang.

Nepretenciozni i povučeni Kejl odrastao je u Talsi u državi Oklahoma, pa otuda i “Talsa zvuk”, za koji mu se pripisivao porijeklo. Kejl je često sam bio i producent i tehničar na snimanju svojih albuma. Njegov tihi vokal bio je skroz nečujan u toj kombinaciji zvukova, a pozornica na Kejlovim koncertima uvijek je bila minimalno osvijetljena. Svoj jedinstven zvuk objašnjava činjenicom da je često bio sam svoj majstor, prije nego što je “kućni zvuk” postao moda.

- Sa svom ovom tehnologijom sada možeš sam stvarati muziku i puno ljudi to i radi. Počeo sam to raditi prije dosta vremena i shvatio sam da sam tako stvorio jedinstven zvuk - naveo je Kejl.

Njegov autorski rad spakovan u ovaj vinilni set obuhvata period od 1971. do 1983. godine, a njegov uticaj bio je ogroman na mnogo umjetnika koji su slijedili njegov svirački i autorski stil. Vinilni set “Tulsa Sound” biće objavljen 6. oktobra 2023. godine.

Autor

Džej-Džej Kejl (1938 - 2013) bio je američki kantautor, muzičar i jedan od osnivača “Talsa zvuka”,  muzičkog stila koji se zasniva na bluzu, rokabiliju, kantriju i džezu.

Muzički kritičari su Kejlov stil sviranja nazvali “lejd bek”, a mnoge pjesme koje je Kejl napisao postale su zaštitni znak drugih muzičara: “After Midnight” i “Cocaine”, koje je obradio Erik Klepton, “Clyde” - Vejlon Dženings i “Call Me the Breeze” koju su obradili “Lenard Skinard”, Džoni Keš i Erik Klepton. Godine 2008, zajedno sa Kleptonom, dobio je nagradu “Gremi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana