Ramštajn - Na vrhu u inat malograđanima

Dejan Vujanić
Ramštajn - Na vrhu u inat malograđanima

Novi album njemačkog benda "Ramštajn", pod nazivom "Liebe Ist Fur Alle Da" prodat je prve sedmice po objavljivanju u Sjedinjenim Američkim Državama u 22 hiljade primjeraka, što ih je dovelo do 13. pozicije na Bilbordovoj listi albuma.

Ovaj album nedavno se našao u centru pažnje ne samo ljubitelja muzike, već i njemačkog Ministarstva za porodična pitanja na čiji zahtjev je Biro za kontrolu stvaralaštva donio odluku da se prodaja albuma zabrani maloljetnicima zbog fotografije sadomazohističkog karaktera objavljene u knjižici albuma, kao i zbog pjesme "Ich tu dir weh" (Povređujem te) čiji eksplicitni stihovi na pozitivan način govore o nasilnom seksu.
Članovi "Ramštajna" prenijeli su novinarima da su zaprepašćeni odlukom koja je, kako su ocijenili, rezultat "malograđanskog poimanja umjetnosti".
"Ramštajn" će nastupom u Beogradskoj areni 20. marta 2010. godine promovisati ovaj kontroverzni album u Srbiji.

Nastupi "Ramštajna" praćeni su nevjerovatnim pirotehničkim efektima, toliko intenzivnim da posjetioci koncerata pričaju da ostali bendovi sviraju, dok "Ramštajn" prži.

Indastrijal bend "Ramštajn" osnovan je 1994. u Berlinu, a ime je dobio po gradiću Ramštajn u Mizenbahu, gdje se 1988. godine dogodila nesreća na aeromitingu. Bend je na svom prvom albumu istoimenu pjesmu posvetio gledaocima i pilotima koji su poginuli u toj nesreći.

"Ramštajn" donosi specifičnu kombinaciju metal zvuka, vokala, sintisajzera i ritam mašina, zbog čega ih zovu i dens metal bendom.

Grupa se sastoji od glavnog vokaliste Tila Lindemana, glavnog gitariste Riharda Kruspea, Paula Landersa, koji svira ritam gitaru, Olivera Ridela za bas-gitarom, perkusioniste Kristofa Šnajdera i Kristijana Lorenca za klavijaturama. Prvi album "Ramštajna", pod nazivom "Herzeleid", objavljen je 1995. godine. S njega su se izdvojili singlovi "Du Riecht So Gut" i "Seemann".

Svjetski uspjeh postižu drugim albumom "Sehnsucht" iz 1997. godine, s kojeg su se izdvojili veliki hitovi "Engel" i "Du hast". Sjajan period u karijeri bend je zaokružio 2001. godine albumom "Mutter", s koga su se izdvojili singlovi "Feuer frei!" i "Sonne". Godine 2004. izlazi njihov novi album - "Reise, Reise ", a hitovi su postali numera "Amerika" i balada "Ohne dich".

Poslije albuma "Rosenrot" iz 2005. godine, članovi benda su odlučili da se malo odmore. Nakon dvije godine su se ponovo okupili i počeli rad na albumu koji je nedavno izašao. Poslije četvorogodišnje pauze bend se pojavio u javnosti sa spotom "Pussy" vrlo eksplicitnog sadržaja.

Plivački šampion

Još prije nego što je formiran bend, svi članova "Ramštajna" već su se poznavali iz nekih manje poznatih bendova. Godine 1994. Rihard Kruspe pojavio se sa idejom i oformio bend. Svi članovi, trenutno ljudi u kasnim tridesetim i četrdesetim godinama su rođeni i rasli ili u Berlinu ili Šverinu, Vitenbergu i Lajpcigu. Da bi zarađivali za život svi su uglavnom bili industrijski radnici. Til Lindeman bio je omladinski šampion u plivanju u Njemačkoj.  

Ramstein - Ich will /video/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana