Radiša Teofilović za “Glas Srpske”: Živimo naš san, a ne karijeru

Branislav Predojević
Foto: Nebojša Babić

Period pandemije je uticao ne samo na ljude koji se bave muzikom već i na ceo svet. Mi smo taj vakum iskoristili da snimimo novi CD i divnu emisiju sa pesmama na tvrđavi Golubac.

Započeo je ovako razgovor za “Glas Srpske” Radiša Teofilović, jedna polovina bratskog tandema Teofilović,  govoreći o tome kako je pandemija uticala na njihovu inspiraciju i koliko su bili kreativni tokom pauze koju planiraju da okončaju novim albumom, a koji uskori izlazi pred publiku. Teofilovići već decenijama izvode drevnu srpsku i balkansku muziku, a njihov novi album “Element” biće objavljen za “Kroacija rekords”.

- Ratku i meni nikada ne nedostaje taj voljni momenat da pokrenemo svoju energiju i u ovakvoj situaciji i da iz nje izvučemo maksimum - dodao je on.

GLAS: Iza vas je 30 godina karijere, nastupi širom svijeta, odlične kritike i reakcije publike. Kada se osvrnete iza sebe, šta je za vas najjači utisak iz prethodne tri decenije i da li biste iz ove perspektive nešto mijenjali da možete?

TEOFILOVIĆ:  Najveći utisak u dosadašnjoj karijeri su putovanja koja su nas odvela na razne strane sveta, gde smo upoznali mnoge ljude koji su nam bliski po svom senzibilitetu. Ne bih još govorio o prošlom vremenu i ništa ne bismo menjali u našoj karijeri, jer mi još uvek živimo naš san.

GLAS: Karijeru su vam obilježile saradnje sa vrhunskim muzičarima, da li novi album donosi nove goste?

TEOFILOVIĆ: Na novom albumu nemamo goste, samo smo nas dvojica i tarabuka koju sam ja svirao. Sigurno će biti novih saradnika u budućnosti, ali u ovom trenutku smo se odlučili da CD ili ploča ovako izgleda.

GLAS: Šta će ovaj album ponuditi novo kada je u pitanju stvaralaštvo Teofilovića?

TEOFILOVIĆ: Svaki naš album ima neku posebnost. Ovog puta to se odnosi na dizajn i na sam koncept diska. Šest godina je dug period, tako da će se to čuti u jednoj novoj zrelosti kroz pesme koje su odabrane da budu na njemu.

GLAS: Da li ste i dalje zadržali princip spontanosti kao ključni motiv prilikom izbora pjesama?

TEOFILOVIĆ: Bilo je i spontanosti i našeg razmišljanja šta je najbolje da se pojavi na CD-u. Slušaocima će biti zanimljivo da čuju šta smo to ovoga puta Ratko i ja odlučili da ponudimo publici.

GLAS: Kada tragate za pjesmama, na koji način ih birate i kako se odlučujete za način izvođenja, pošto su neke stare nekoliko vijekova?

TEOFILOVIĆ: Izbor pesama se svodi na osećaj muzike koju nosimo u sebi. Traženje ili traganje nije kratak proces. Privlače nas arhaične melodije, naš način slušanja je verovatno drugačiji od onoga kako ga drugi čuju. Tako nastaju aranžmani koji nas nepogrešivo vraćaju u prošlost.

GLAS: Pomenuli ste jednom prilikom da se prostor Kosova pokazao kao najinspirativniji za vas prilikom izbora numera u muzičko-geografskom smislu. Zašto baš taj prostor i zašto baš te pjesme?

TEOFILOVIĆ: Naš izbor ne određuje geografsko poreklo pesme, već njena unutrašnja snaga i moć koju nosi u sebi. Najviše se po tim karakteristikama izdvajaju pesme sa Kosova i kada ih pevamo osećamo se prirodno u tome. Svaka regija ima svoju lepotu i trudimo se da otkrijemo što više takvih melodija.

GLAS: Iako su vas često svrstavali u vorld mjuzik ili etno-izvođače, čini se da niste skloni žanrovskim klasifikacijama?

TEOFILOVIĆ: Ima u tom svrstavanju i opravdanosti. Kada neko želi da vas predstavi, mora da stavi odrednicu. Sa druge strane, više volimo da kroz muziku donesemo umetničku vrednost, a ona može biti etno, vorld ili bilo koji drugi žanr.

GLAS: Stiče se utisak, prije svega zbog svedenosti izraza i odsustva želje da se podilazi publici traženjem hitova po svaku cijenu, da vam ne odgovara prodaja balkanske egzotike u muzici već autentične balkanske emocije u pjesmi?

TEOFILOVIĆ: Mi volimo muziku i zbog toga je tako doživljavamo. Naš cilj nikada nije bila popularnost, već prepoznavanje onoga što radimo. Emocija je jedina kategorija kojoj dajemo prednost u svakoj pesmi.

GLAS: Koliko je modernu muziku “ubila” izvjesnost zvuka, odsustvo uzbuđenja ili manjak autorske hrabrosti, da se igra na rizik, a ne na sigurno, jer čini se da od albuma do albuma, iako ostajete prepoznatljivo svoji, svaki put dodajete novi sloj emocija i zvuka?

TEOFILOVIĆ:  Pitanje je šta je moderna muzika. Ona može da bude dobra i loša. Možemo da se složimo da novo vreme donosi nove trendove, mnogi muziku vide kao posao i zbog toga se teži hiperprodukciji. Instant muzika nema svoje dugo trajanje, ali to ne zanima njene stvaraoce. Zbog toga se ceo muzički svet vrti u tom začaranom krugu.

GLAS: Koliko slušate druge muzičare koji se kreću u sličnim idejnim koordinatama kao i vi i ko je na vas ostavio utisak?

TEOFILOVIĆ: Slušamo dobru muziku koja ne mora biti žanrovski određena. Najviše instrumentalnu i klasičnu muziku i možda negde u tome nesvesno napredujemo u stvaranju.

Izdavač

GLAS: Potpis za “Kroacija rekords”, lijepa je vijest u svakom pogledu, ali i velika odgovornost pošto najveći i najvažniji izdavač u regionu staje iza vaše muzike. Koliko je značajno potpisivanje tog ugovora?

TEOFILOVIĆ: Sigurno da je potpisivanje ugovora sa “Kroacija rekordsom” lepa vest, ali i iskorak za našu karijeru. Naši nastupi širom regiona su i potvrda da muzika nema granice zato što ona služi približavanju, a ne udaljavanju među ljudima. Imamo veliku motivaciju da sa ovakvim partnerom napravimo pomak u našoj karijeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana