Psihomodo pop - Jeee! Jeee! Jeee! i stari hitovi

Vanja Štrbac
Psihomodo pop - Jeee! Jeee! Jeee! i stari hitovi

Zagrebačka rok grupa "Psihomodo pop" predstaviće se banjolučkoj publici 12. februara u "Demofest klubu".


Ova grupa nastala je 1983. godine poslije raspada kultne pank rok grupe "Klinska pomora" iz koje je došao pjevač Davor Gobac. On se pridružio kultnoj andergraund grupi "Neron" koja poslije Gopčevog dolaska mijenja ime u "Psihomodo pop".
"Psihomodo" svoj muzički izraz gradi na čvrstim post pank rok temeljima, a od samih početaka imali su odrednicu, a i danas su poznati po žestokim i uvjerljivim koncertnim nastupima.

Njihove koncerte mnogi upoređuju sa "Rolingstonsima", "Ramonesima", "Igi Popom", koji su članovima ovoga benda i uzori. Na koncertima "Psihomodo popa" publika uvijek može na najbolji način da vidi i osjeti da rokenrol nije samo muzika nego i stil života.

Zbog beskompromisnog pristupa u muzičkom i scenskom izrazu pet godina su imali status demo grupe.

Svoj prvi album "Godina Zmaja" objavili su 1988. godine i odmah su postali jedna od vodećih grupa na tadašnjoj rok sceni, dok je pjesma "Ja volim samo sebe" postala veliki hit i u brojnim novinskim anketama proglašena pjesmom godine.

Na prvom albumu se nalaze i hitovi koji i dan-danas pale i žare na "Psihomodo" lajv nastupima. To su pjesme "Frida", "Ramona", "Nebo", "Kad sam imao 16", "Telegram sam", koje su postale klasika roka u regionu.

Te iste godine nastupili su na "Velikoj nagradi Holandije" gdje su u konkurenciji 600 rok grupa odabrani među šest najboljih. Ovaj uspjeh nije prošao nezapaženo, pa se za njih zainteresovao tada jedan od najpopularnijih voditelja MTV-ja Marsel Vantil koji je uvrstio u svoj program englesku verziju pjesme "Ja volim samo sebe" preimenovanu u "I'm In Love With Gobac" za koju je snimljen spot na koncertu u Amsterdamu. To je  bio prvi video spot sa ovih prostora emitovan na MTV-ju.

Dvije godine kasnije održali su tromjesečnu turneju po tadašnjem SSSR-u, gdje su održali šezdesetak rasprodanih koncerata. Rezultat turneje bilo je objavljivanje video kasete "Briliant Vide Psihomodo Pop".

Kruna te godine za "Psihomodo pop" je nastup sa svjetski poznatom pank rok grupom, njihovim velikim uzorima, legendarnim "Ramonesima" na koncertima u Ljubljani i Zagrebu.
Poslije toga je uslijedilo objavljivanje drugog studijskog albuma "Sexy Magazin" koji je imao odličan prijem kod publike i "Psihomodu" osigurao siguran put prema samom vrhu domaće rok scene.
Treći album "Tko je ubio Miki Mausa" su objavili 1992. godine, a na njemu su, između ostalih, i pjesme koje je grupa izvela u brojnim dječijim TV emisijama. Najveći hit sa ovog albuma koji "Psihomodo" i dan-danas sviraju uživo je obrada Ramonesa "Volim crtane filmove".

Krajem 1993. izdali su novi album "Srebrne svinje" koji sadrži hitove "Osjećam se haj", "Natrag u garažu" i obradu klasika "Rolingstonsa", "Starfucker".

Uslijedio je album "Unpljugd", koji se sastoji od najvećih hitova, a snimljen je na akustičnim instrumentima po uzoru na tada vrlo popularan trend u svijetu pod nazivom "Uplugged". Poslije njega, objavljeni su albumi "Debakl", "Plastic Fantastic" i drugi.
Posljednji album "Psihomodo popa" "Jeee! Jeee! Jeee!" objavili su 2008. godine. Dobio je naziv po istoimenoj, naslovnoj pjesmi, koja je obrađeni hit klasike legendarnih pank rokera "The Vibrators". Album je objavljen 17. februara 2009. godine, na Gopčev rođendan.

Banjolučka publika će imati priliku da uživa u pjesmama sa ovog albuma, ali i u starim hitovima "Psihomodo popa", koji se uvijek rado slušaju i pjevaju.

Sastav benda

Osim vokalnog soliste Davora Gopca, članovi "Psihomodo popa" su bubnjar Tigran Kalebota, basista Smiljan Paradis Šparka, gitarista Vlatko Čavar Brada i klavijaturista i perkusionista Jurij Novoselić Kuzma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana