Prva violina Banjaluke pokorila Evropu

Dejan Jovičić
Prva violina Banjaluke pokorila Evropu

Banjaluka - Banjalučanka Jovana Raljić već duže od deceniju očarava javnost svojim muzičkim talentom, zbog čega je zasluženo već dvije godine prva violina Banjalučke filharmonije.

Iako je tek nedavno proslavila punoljetstvo, održala je više od 200 koncerata širom bivše Jugoslavije i Evrope, a jedan je od rijetkih umjetnika sa ovih prostora koji je imao čast da nastupi u koncertnoj dvorani “Musikverein”, koja je rezidencija čuvene Bečke filharmonije.

- Radilo se o ljetnom seminaru koji su u septembru prošle godine organizovali poznati članovi Bečke filharmonije Peter Gotzel i Volkhard Steude. Izabrana sam na audiciji među 100 violinista iz cijelog svijeta, a priliku da nastupi u ovoj slavnoj muzičkoj prestonici imalo je svega nas deset. Bilo je to nezaboravno iskustvo i zaista mi je bila čast da učim od takvih priznatih umjetnika - priča Jovana.

Sa Banjalučkom filharmonijom nastupila je u Švedskoj i Grčkoj, a naročito pamti nastup u Italiji, gdje je na svjetskom takmičenju na violini osvojila četvrto mjesto. Nastupala je uspješno i u Rumuniji, a krajem maja se vratila iz Sremske Mitrovice, gdje je na međunarodnom festivalu gudača kao solista osvojila prvo mjesto. Nastupila je sa orkestrom Srednje muzičke škole “Vlado Milošević” iz Banjaluke koju je završila kao učenik generacije u klasi Biljane Radulović i Karoline Mihajlović, kod kojih je pohađala časove violine i solo pjevanja.

Iako svira violinu od svoje sedme godine, prvobitno je imala želju da upiše časove klavira. Zanimljivo je da je svjetla pozornice ugledala već sa tri godine, kada je nastupala za banjalučki hor “Vrapčići”.

- Kao vokalni solista nastupila sam na “Đurđevdanskom festivalu” 2003. godine i osvojila prvu nagradu žirija za kompoziciju i interpretaciju. Godinu poslije ponovo sam trijumfovala i tada su me u šali prozivali da mi je pobjeda zagarantovana jer sam nastupila sa pjesmom koja se zvala  “Nepobjedivi” - kroz smijeh priča Jovana, koja je trijumfovala i 2006. godine na festivalu “Prvi aplauz” na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Iako je talentovana za pjevanje, violina će ipak ostati njena najveća ljubav, a u sviranje unosi dušu i potpuno joj se predaje na sceni jer želi da publika prepozna njene emocije.

Evrosong

U slobodno vrijeme Jovana sluša soul, fanki i yez muziku. U više navrata uspješno je sarađivala sa poznatim banjalučkim kompozitorom Mladenom Matovićem, sa kojim bi željela da napravi zajedničku pjesmu za “Evrosong”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana