Prva domaća pank ploča u novom pakovanju

Branislav Predojević
Prva domaća pank ploča u novom pakovanju

ZAGREB - Izdavačka kuća “Kroacija/Jugoton” objavila je remasters reizdanje prvog maksi-singla “Televizori”, koji je obilježio početak karijere benda “Prljavo kazalište”.

Singl ploča, koja se sastoji od tri pjesme “Televizori”, “Majka” i “Moje djetinjstvo”, jedno je od najvažnijih izdanja u ranoj karijeri “Prljavaca” koja je označila prekretnicu, ne samo za bend, već i domaću muzičku scenu, kao prvo diskografsko izdanje panka i novog talasa.

Na ovoj singlici su bend činili Tihomir Fileš (bubnjevi), Jasenko Houra (ritam gitara i prateći vokal), Ninoslav Hrastek (bas gitara), Davorin Bogović (vokal) te Zoran Cvetković (gitara). Pjesme je producirao iskusni gitarista Vedran Božić, poznat po svom radu u grupi “Tajm” i sa drugim istaknutim rok izvođačima, a pod njegovim vođstvom “Prljavo kazalište” uspjelo je da zadrži svoju sirovu energiju, ali i da donekle polira svoj zvuk ka široj publici, što se samom bendu tada nije previše dopalo. Svi članovi benda potpisani su kao autori pjesama, naglašavajući jedinstvenu hemiju koja je bila ključna za njihov uspjeh u ranoj fazi grupe, ali su suštinski najveći dio posla obavili gitaristi Houra i Cvetković.

Singl “Televizori” sigurno ostaje jedno od najvažnijih izdanja u istoriji regionalnog roka, a njegove tri numere jasno prikazuju talent i viziju benda, koji je s njim trasirao svoj neizbrisiv trag na muzičkoj sceni.

Novinar i rok publicista Dušan Vesić u svojoj knjizi “Bunt djece socijalizma” navodi da ovo izdanje jeste deklarisano kao pank singl, iako je to suštinski bio garažni rok.

- Singl “Prljavog kazališta” sa pjesmama “Televizori”, “Majka” i “Moje djetinjstvo” ,bio je deklarisan kao prvi pank singl u Jugoslaviji, iako je to više bila nespretna verzija garažnog roka u koju je samo usađen pank način govora - navodi Vesić. Ipak činjenica je da su diskografski prestigli ostale pank prvoborce poput “Parafa”, “Pekinške patke” ili “Pankrata” i da će bend, osnovan 1977. godine u zagrebačkoj četvrti Dubrava, u ovoj fazi brzo postati sinonim za pank i novi talas u bivšoj Jugoslaviji.

Njihov sirovi zvuk, energični nastupi i provokativni tekstovi brzo su privukli pažnju mlađe generacije ljubitelja muzike. Takođe njihova sposobnost da kombinuju pankersku energiju i melodijsko nasljeđe bazične rok muzike sa odličnim tekstovima na teme druge, daleko mračnije strane socrealizma, svakako ih je izdvojila od ostalih bendova tog vremena.

Remaster “Televizora” je napravio Goran Martinac, za omot reizdanja pobrinuli su se originalni dizajneri Bachrach & Krištofić te su u novom likovnom oblikovanju dodate druge fotografije sa tadašnjeg foto-sešna za omot albuma, kao i tekst Jure Ilića, koji publiku vraća u tadašnje vrijeme i glave tadašnjih članova benda.

- I nije to bilo kakva ploča! Smatra se da je pjesma “Televizori” po kvalitetu jedan od najznačajnijih radova “Prljavog kazališta”, na kojem se jasno prepoznaje njihov ili bolje rečeno Jasenka Houre, kasniji autorski stil. Tako su “Prljavci” pretekli sve ostale pank pionire i postali pank prvaci u domaćoj diskografiji - rekao je Ilić.

Uz fizičko izdanje dolazi i Donjnload kartica za preuzimanje ovog maksi-singla u MP3 varijanti.

Cenzura

Zanimljivo je da je na ovom izdanju trebalo da se nađe pjesma “Moj se tata borio u ratu”, ali je izbačena sa singla.

Provokativni tekst, je po mišljenju urednika “Jugotona” Siniše Škarice mogao privući neželjenu pažnju branilaca tekovina KPJ pa je pjesma elegantno izbačena sa izdanja, da bi se ono uopšte pojavilo na tržištu. Ipak, nakon izlaska singla “Prljavo kazalište” je prešlo u izdavačku kuću “Suzi”, za koju će snimiti ovu pjesmu kao drugi singl (uz pjesmu “Noć” na B strani), a potom i čuveni prvenac 1979. godine, nazvan imenom grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana