Promovisana knjiga “Nik Kejv i poetika prestupa”

Srna
Promovisana knjiga “Nik Kejv i poetika prestupa”

BANjALUKA - Knjiga “Nik Kejv i poetika prestupa” Igora Cvijanovića posvećena jednom od najpoznatijih rok muzičara, kompozitoru, književniku, scenaristi, najprepoznatljivijem kao frontmenu rok-benda “Nik Kejv end d Bed Sids”, promovisana je večeras u Banjaluci, prvi put u Republici Srpskoj.

Cvijanoviće je rekao da je knjiga nastala na osnovu njegove doktorske disertacije i bavi se stvaralaštvom Nika Kejva, prvenstveno onim što je radio kao muzičar, potom kao pisac i autor filmske muzike.

“Knjiga je pokušaj da se sagleda stvaralaštvo Nika Kejva u cjelini, koji je bio zgodna stvaralačka figura kao umjetnik, zbog čega sam se želio pozabaviti njegovim djelom”, izjavio je Cvijanović novinarima u Banjaluci, gdje je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske knjiga promovisana.

On je istakao da je ovo prva promocija u Republici Srpskoj, dok ih je već nekoliko bilo u Srbiji.

Cvijanović je rekao da je knjiga nastala u periodu od tri godine aktivnog pisanja, kao i da nije bilo mnogo izvora i materijala na koje se mogao osloniti, što ga je dodatno motivisalo da radi na ovom djelu.

Pisac i urednik Izdavačke kuće “Partizanska knjiga” Srđan Srdić rekao je da knjiga “Nik kejv i poetika pristupa” dovodi poznavaoce Kejva do sasvim novih uvida kada je riječ o njegovoj lirici, a ne muzici.

“Knjiga izaziva ozbiljno interesovanje i bavi se ukupnom karijerom Nika Kejva i svim njenim fazama. Ovo nije knjiga samo za radikalne Kejvove fanove i poštovaoce, već i za ljude koji nisu upoznati u potpunosti o njegovom značaju, ne samo za popularnu kulturu, nego i za savremenu poeziju”, rekao je Srdić.

O knjizi su večeras, osim autora, govorili i urednik u Kulturnom centru Novog Sada Alen Bešić i recenzent knjige i voditelj večeri književnik Zlatko Jurić.

Knjiga “Nik Kejv i poetika prestupa” nastala je na osnovu doktorske disertacije Igora Cvijanovića odbranjene na Filološkom fakultetu u Beogradu, a zajedno su je objavili Kulturni centar Novog Sada i Izdavačka kuća “Partizanska knjiga”.

Igor Cvijanović živi u Novom Sadu, gdje je na Filozofskom fakultetu završio osnovne i magistarske studije engleskog jezika i književnosti, a doktorirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Objavio je prevode proze Džona Barta, Eni Pru, Krisa Abanija, Rejfa Larsena, Džojs Kerol Outs, Dejvida Fostera Volasa i drugih.

Dobitnik je Nagrade za prevod godine Društva književnika Vojvodine /2012/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana