Promovisan spot pjesme Kad lijevčansko žito zatalasa

RTRS
Promovisan spot pjesme Kad lijevčansko žito zatalasa

Banjaluka - Večeras je u Multimedijalnoj sali RTV doma, u Banjaluci, promovisan novi spot etno grupe Trag.

Novinarima su se nakon odgledanog spota obratili Slobodan Vidović, rukovodilac Muzičke produkcije RTRS i Valentina Milekić, članica grupe Trag. Saradnja sa Muzičkom produkcijom RTRS pokazala se veoma dobrom, a vrhunski zajednički radovi predstavljaju veliko bogatstvo u riznici muzike koju ova grupa i RTRS nastoje sačuvati od zaborava.

Prije tri godine obavljeno je etnomuzikološko istraživanje muzike Lijevča polja i zabilježeno je mnoštvo lijepih pjesama kojima je prijetila opasnost da padnu u zaborav. Pošto je etno grupa Trag potekla upravo sa tog podneblja, poseban izazov bio je obraditi ove pjesme i pokušati ih oživjeti u duhu našeg vremena. Posao je bio težak, jer su to izvorno bile pjesme namijenjene za "a capella" izvođenje, pa je bilo teško napraviti moderan aranžman, koji bi, ipak, očuvao ljepotu i specifičnost takvih pjesama. Vokalni aranžman za pjesmu "Kad lijevčansko žito zatalasa" uradila je Valentina Milekić, a instrumentalni gitarista Mirko Lučić.

- I ovaj put, na spotu je radila provjerena ekipa, uglavnom sa RTRS-a, kojima želimo da zahvalimo na ukazanoj podršci. Posebno bih izdvojila Dragana Radetića koji je bio režiser, ali i mnogo više od toga. Mi ponekad tražimo nemoguće od svojih saradnika i to mogu da izdrže samo oni koji su jednako veliki zaljubljenici u svoj posao. Ovdje su se energije poklopile i to daje više našim spotovima za koje mnogi ne vjeruju da su proizvodi domaće produkcije i snaga. Čitav jun smo bili na pripremama i snimanjima i bilo je naporno, jer smo pokušavali da sa postojećim resursima i opremom izvučemo maksimum. Spot za pjesmu "Kad lijevčansko žito zatalasa" sniman je na četiri lokacije: velikom žitnom polju u Lijevču, u selu Trošelji, Krupi na Vrbasu, etno kući u Piskavici i manastiru Gomionica. Veliku zahvalnost dugujemo našim domaćinima koji su nam omogućili snimanje - Savi Radivojcu i Mirku Arambašiću, kao i monaštvu manastira Gomionica. Veliku zahvalnost dugujemo našim statistima: Luki Kukriću, Dragojli Zrnić, Anji Sikimić, Dragom Danojeviću, Radomiru Milekiću, kao i KUD "Piskavica" - rekla je Valentina Milekić.

Za spot ove pjesme zaslužna je ekipa:

Scenario i režija: Dragan Radetić

Direktor fotografije: Dragan Radetić

Snimatelj: Saša Petković

Montažer: Siniša Žigić

Majstor svjetla: Novo Bukša

Kostimograf: Tanja Danojević

Producent: Valentina Milekić

Grupa Trag je u julu ove godine objavila svoj drugi album "Zavještanje" u izdanju Muzičke produkcije Radio-televizije RS. Na albumu je 14 pjesama sa područja Balkana. Pjesme su snimane u dva banjalučka studija - Digital bodžler i Studio 4, u nekoliko etapa u protekle dvije godine, ali snimanje je ukupno trajalo oko tri mjeseca. Puno duže je pripreman materijal za album. Pokušao se učiniti iskorak u odnosu na album prvenac "Zvuci Balkana". Na ovom albumu zastupljene su manje poznate, već gotovo zaboravljene pjesme pronađene u arhivskim snimcima ili etnomuzikološkim zapisima sa terena.

Pjesma "Mesečina" jedna je od najslušanijih sa prvog albuma i prva pjesma za koju je prije tri godine snimljen spot. Ove godine Trag je snimio još dva spota, za pjesme sa novog albuma - "Crven cvete" i "Kad lijevčansko žito zatalasa". Spot za pjesmu "Crven cvete" promovisan je u julu na velikom koncertu na tvrđavi Kastel, kojim je obilježeno 10 godina rada i postojanja grupe. Spot je za nešto više od mjesec dana dostigao više od 45.000 pregleda na Ju Tjubu i dobio odlične stručne kritike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana