Pripreme Lire za decembarski koncert

Milan Vujić
Pripreme Lire za decembarski koncert

Gradička - Gradski djevojački hor "Lira" iz Gradiške, koji ove godine obilježava petnaest godina postojanja, počinje sa probama za tradicionalni koncert koji se održava u decembru i svaki put ima drugu temu i drugog eminentnog gosta iz određene muzičke oblasti.

Osnivač hora je opština Gradiška, a umjetnički rukovodilac je priznati dirigent i muzički pedagog Svetlana Paunesku.

- Hor "Lira" je imala mnogobrojne nastupe van Gradiške, a pokriva i sve manifestacije u gradu, od kojih se posebno izdvajaju Svetosavska akademija i Akademija za dan opštine, kao i Vidovdanska akademija koja se održava u crkvi Pokrova presvete Bogorodice, u organizaciji Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta" iz Gradiške - priča Svetlana Paunesku.

Ona podsjeća da je hor najveći uspjeh ostvario na "Majskim horskim susretima" u Bijeljini 2005. godine, kada su u jakoj konkurenciji ženskih horova osvojili zlatnu medalju.

Takođe, "Lira" je nastupala sa brojnim eminentnim muzičarima, kao što su braća Teofilović, beogradska operska primadona Radmila Smiljanić, operski pjevač Dejan Heraković, klarinetista Božidar Boki Milošević, rok bend "Alter ego".

- Kao stalni muzički saradnici na nastupima nas prate pijanistkinja prof. Dijana Zrnić i mr harmonike Miroslav Vuković. Hor njeguje klasičnu muziku, evergrin, obrade rok i zabavne muzike, ali i obrade narodnih pjesama iz različitih država. Otvoreni smo za saradnju sa sličnim horovima - istakla je Paunesku.

Hor iz Gradiške nedavno je imao koncerte u Daruvaru, Prnjavoru i Banjaluci.

Članovi

Na početku svoga rada hor "Lira" je imao više od 60 članova, dok je sada taj broj znatno manji i varira od 25 do 30 članova. Godinama Svetlana Paunesku okuplja omladinu i daje sjaj kulturnoj sceni Gradiške, ali "Liri" najviše nedostaju nastupi i putovanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana