Prinsov trijumfalni trenutak u vremenu

Branislav Predojević
Prinsov trijumfalni trenutak u vremenu

MINEAPOLIS - Deveti studijski album u karijeri pokojnog muzičara Prinsa “Sign O` The Times”, originalno objavljen 31. marta 1987. godine, postao je u proteklih 35 godina ultimativni klasik pop muzike.

Njegov zapanjujući format dvostrukog albuma i fascinantni niz muzičkih stilova i tema uklopljenih u 16 numera, čini ga jedom od ključnih tačaka u razvoju Prinsove karijere, ali i pop muzike 20. vijeka. Uzimajući elemente džeza, bluza, soula, fanka i rokenrola, to je kulminacija muzičkog razvoja jedne epohe u jednom besprijekorno složenom paketu, koji se otkriva u novom ključu, svakim novim slušanjem. U momentu kada je počelo snimanje albuma Prins je bio megazvijezda sa impresivnim nizom albuma, predvođenih bestseler izdanjem “Purple Rain”, ali se našao u veoma specifičnom trenutku karijere i života.

Došlo je do konačnog raspada odnosa između Prinsa i njegovog slavnog pratećeg benda “The Revolution”, okončana je burna ljubavna veza između Prinsa i Suzane Melvin, njegove dugogodišnje muze i, konačno, veliki ego superzvijezde teško jer povrijeđen neuspjehom njegovog osmog albuma “Parade” (1986) i pratećeg filma “Under The Cherry Moon”. Previranja u ličnim i profesionalnim odnosima i karijera koja, činilo se, posustaje, motivisali su Prinsa da stvori jedinstven i odvažan odgovor. Njegov dugogodišnji studijski inženjer Suzana Rodžers sažela je motivaciju za ovaj album u fantastičnoj knjizi “Prince And The Parade & Sign O` The Times Era”.

- Njegovo djetinjstvo i pritisak svakodnevnog života stvorilo je “Purple Rain”, ali pritisak njegovog nasljeđa stvorio je “Sign O` The Times”. Pjesme su izlazile lako kao na traci, jedna pjesma za drugom i nije se znalo koja je bolja - rekla je Rodžersova. Njegov odgovor na ranjivost zbog gubitka najbližih ljudi u svom okruženju bio je da se okrene osobi kojoj je najviše vjerovao - sebi.

Koliko god su fanovi žalili za “The Revolution”, jasno je da je povjerenje koje je imao u sebe bilo dobra odluka. Takođe je jasno iz superdeluks izdanja albuma iz 2020. da je slijedio obećanje da nikada neće nedostajati kvalitetnog materijala za odabir.  Zamišljen kao trostruki album, nakon svađe sa čelnicima “Warner Brosa”, finalizovao je sadržaj albuma 23. decembra 1986. i to je bilo čisto savršenstvo. Tamo gdje je prethodnim listama pjesama nedostajao određeni fokus, ovdje od prve do posljednje, 16. numere ništa nije bilo prepušteno slučaju. Naslovni singl je dao početak koji niko nije mogao predvidjeti, društvena kritika svijeta uz besprijekornu svirku gitare i militaristički plesni ritam.

Prins je koristio opsesivnu ritmičnu seksualnu želju “It”, koketno fank razmetanje “Hot Thing”, eterični pop dragulj “Starfish and Coffe”, monumentalni fank “Housequake”, pop savršenstvo “U Got The Look”, snažni  rok “The Cross” i čudesni spoj putenog i duhovnog u završnoj himni “Adre”, sa lakoćom ih slaže u cjelinu, koja će potresti jednakim intenzitetom top-liste, kritiku i brojne sljedbenike. Najveći dio instrumenata odsvirao je sam, uz obilno korišćenje ritam mašina i sintisajzera, te par gostovanja Vendi i Lize, Bobija Zija, Šine Iston, pa čak i Suzane Melvin, kao pratećih vokala ili instrumentalista.

Upakovan u omot, na kojem je Džef Kac fotografisao Prinsa samog na bini, okruženog gomilom instrumenata, simbolično poručujući da je ovo uzvratni udarac usamljenog genija, album je dostigao šesto mjesto na “Bilbord 200”, te na kraju premašio tiraž od četiri miliona primjeraka. Iako ne tako komercijalno uspješan kao “Purple Rain”, postao je bio Prinsov najcjenjeniji projekat u 80-im, a u anketi kritičara nekoliko magazina rangiran je kao jedan od najboljih albuma svih vremena. Album je ponovo objavljen u rimasterizovanom, deluks i superdeluks izdanju 25. septembra 2020, a njegovo nasljeđe i uticaj na pop, R&B, rep i rok muziku doslovno su neprocjenjivi.

Film

Album je praćen istoimenim koncertnim filmom iz 1987. koji je takođe napisao i režirao Prins.

Snimljeno na evropskom dijelu turneje, bioskopsko prikazivanje u SAD nije bilo previše uspješno, ali izlazak VHS kasete dodatno je učvrstio slavu istoimenog albuma. Film danas važi za jedan od najboljih koncertnih filmova u istoriji. Uz sjajne ocjene i publike i kritike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana