Preminuo Miodrag Mile Bogdanović VIDEO

Tanjug
Preminuo Miodrag Mile Bogdanović VIDEO

BEOGRAD - Dugogodišnji predsjednik Saveza estradno- muzičkih umjetnika Srbije i Akademije estradne umetnosti Srbije Miodrag Mile Bogdanović preminuo je u Beogradu u 89. godini.

Predsjednik akademije Živorad Ajdačić i predsjednik Saveza Zlatko Stojanović u saopštenju za javnost ocjenili su da je Bogdanović ostavio neizbrisiv trag u nacionalnoj muzičkoj kulturi. Takođe je dao nemerljiv doprinos u organizovanju estradno muzičkih izvođača i na zaštiti njihovih prava.

Po struci građevinski inženjer, Miodrag Mile Bogdanović šest decenija ugrađivao je sebe u temelje srpske muzičke kulture, poštao je legenda i uzor mnogim generacijama. Samopregorno sakupljajući narodne izvorne pjesme postao je odani čuvar našeg narodnog muzičkog blaga, ocijenili su Ajdačić i Stojanović.

Bogdanović je svoju prvu pjesmu "Tiho noći" zapjevao 1944. godine na Radio Beogradu da bi decenijama kasnije njegov repertoar činilo više od 1500 narodnih pjesama, starogradskih melodija i romansi.

Objavio je više autobiografskih i stručnih knjiga iz oblasti narodne i starogradske muzike. Za doprinos srpskoj kulturi i umjetnosti dobio je više državnih odlikovanja među kojima Vukovu nagradu i Zlatni beočug.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana