Preminuo legendarni japanski kompozitor i oskarovac Rjuči Sakamoto VIDEO

B.P.
Preminuo legendarni japanski kompozitor i oskarovac Rjuči Sakamoto VIDEO

TOKIO- Japanski kompozitor i oskarovac Rjuči Sakamoto, poznat kao kompozitor filmske i elektronske muzike, preminuo je u 72. godini od raka.

Sakamoto je početkom 2021. otkrio da boluje od raka debelog crijeva, dok se 2014. godine liječio od raka grla.

Sakamoto je rođen 17. januara 1952. godine u Tokiju.

Muziku je počeo da komponuje kada mu je bilo samo deset godina i to pod uticajem Debisija, ali i Bitlsa. Na tokijskom Univerzitetu Primjenjenih umjetnosti i muzike diplomirao je na odsjeku za kompoziciju i etnomuzikologiju.

Još tokom studija pravi eksperimente sa zvukom inspirisan različitim žanrovima, od tradicionalne japanske muzike, preko indijske, do afričkih ritmova. Počeo je tada da radi i kao sešn muzičar a zatim je bio osnivač i klavijaturista legendarnog benda elektronske muzike "Jelou medžik orkestra". Do osnivanja benda došlo je 1978. godine kada je počeo da radi sa Jukiširo Takašijem i Harumijem Hosonom.

Važio je za jednog od pionira elektonske muzike, jer je zahvaljujući bendu svijet upoznao različite žanrove kakvi su elektro-pop, sint-pop, sajberpank…

Objavljivanje pesme „Tehnopolis" mnogi smatraju pretečom tehno muzike, a numera „Behind the Mask ", u kojoj je Sakamoto, koji je uglavnom svirao klavijature i sintisajzere u grupi, otpjevao stihove uz pomoć vokodera važi za „sint-pop savršenstvo".

Upravo ovu pjesmu obrađivali su mnogi, od Majkla Džeksona do Erika Kleptona. 

Ostvario je i zapaženu ulogu u ratnom filmu iz 1983. „Srećan Božić, gospodine Lorens", gdje je nastupao sa Dejvidom Bouvijem i navodno nezadovoljan svojom glumom predložio je da komoponuje muziku za film kako bi sakrio svoj loš nastup a ostalo je istorija…

Široj javnosti je poznat kao dobitnik Oskara za najbolju filmsku muziku 1988. za ostvaranje „Posljednji kineski car" Bernarda Bertolučija.

Sakamoto je sarađivao sa Brajanom de Palmom  i Pedrom Almodovarom, a 2015. godine je komponovao muziku za film „Povratnik" Alehandra Gonzalesa Injaritu .

Kompozitor je takođe bio ekološki aktivista, posebno se čulo za njegove aktivnosti o očuvanju životne sredine posle nuklearne katastrofe 2011. godine u Fukušimi.

Sakamoto je 2012. godine organizovao veliki anti-nuklearni koncert kod Tokija, na kojem je gost bio njemački elektro bend „Kraftverk".

Kompozitor je 2007. godine osnovao nevladinu organizaciju „More Trees " za očuvanje šuma u Japanu, Filipinima i Indoneziji.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana