Preminuo Anđelo Badalamenti, autor muzike za „Tvin Piks“ i „Plavi somot“

 Branislav Predojević
Foto: Tanjug/AP

NjUJORK - Slavni američki kompozitor Anđelo Badalamenti, koji je pisao muziku za neka od najpoznatijih djela reditelja Dejvida Linča, preminuo je prirodnom smrću u 85. godini života.

Najpoznatiji po svojim melanholičnim i misterioznim kompozicijama za filmove “Plavi somot”, “Tvin Piks” i “Mjesečev bulevar” Badalamenti je bio klasično školovan muzičar koji je takođe radio sa umjetnicima kao što su Širli Bejzi, Nina Sajmon, Pol Mekartni, Dejvid Bouvi, Tim Bot, bendovima “Pet šop bojs” i “Antraks” i drugima. Osim toga napisao je muziku za Ljetne olimpijske igre 1992. godine u Barseloni i za brojne druge režisere poput Pola Šredera, Denija Bojla, Džejn Kempion i druge.

Linč je u početku angažovao Badalamentija da služi kao trener vokala za glumicu Izabelu Roselini na snimanju filma “Plavi somot” iz 1986. godine, a kompozitor je potom angažovao pjevačicu Džuli Kruz da otpjeva pjesmu iz filma “Misteries of Love”. Kruzova je nastavila da radi sa Linčom i Badalamentijem na hvaljenoj muzici koju je stvorio za kultnu seriju “Tvin Piks”, a koja je prikazivana na ABC-u od 1990. do 1991. Od tada Linč i Badalamenti su bili praktično nerazdvojni kao saradnici, radeći zajedno na muzici za sve projekte koje je Linč radio.

- Sjedio bih sa Anđelom i pričao sa njim o sceni, a on bi počeo da svira te riječi na klaviru. Ponekad bismo se čak okupili i komponovali stvari na klaviru, a to bi dovelo do ideje za scenu ili lik - rekao je Linč.

Badalamenti je govorio da je često dolazio na Linčov set i puštao muziku uživo tokom snimanja da bi glumci mogli osjetiti raspoloženje.

- Muzika je pod velikim uticajem Dejvidove vizije. Tempo mu pomaže da odredi tempo glumaca i njihovog dijaloga i kako se kreću. Sjeo bi pored mene i opisivao šta misli dok bih improvizovao partituru. Skoro cijeli “Tvin Piks” je napisan, a da nisam vidio ni jedan kadar, barem u pilotu - govorio je on.

Godine 1990. Badalamenti je dobio nagradu “Gremi” uvodnu temu “Tvin Piksa” i tri nominacije za “Emi” za svoj rad na seriji. Album sa muzikom iz serije postao je zlatna ploča u 25 zemalja, a kompozitor je objasnio da je nastala slavna numera “Laura Palmer's Theme”.

- Dejvid je došao u moju malu kancelariju i sjeo pored mene za klavijaturu i rekao: “Nisam ništa snimio, ali napiši nešto, kao da si u mračnoj šumi sa sovom u pozadini i oblakom nad mjesecom i javorima koje nježno duva vjetar” - naveo je kompozitor.

Iza njega je ostala muzika za više od 50 filmova i serija te desetine kompozicija za brojne pjevače. Linč se u svom dnevnom potkast izvještaju “Weather Report” oprostio od kompozitora riječima “Danas... nema muzike”.

“Tvin piks”

Muziku za “Tvin Piks” i većinu svojih radova Badalamenti je komponovao na starom električnom klaviru marke “fender”. Njegov česti saradnik Majkl Teder napisao je 2017. godine da je muzika za seriju promijenila čitav proces stvaranja filmske muzike.

- Zajedno su stvorili partituru koja je često bila spokojna i lijepa kao slike vodopada koje vidimo na početku, ali sablasna kao jeziva mjesta u šumi. Muzika je curila iz svake pore serije, bilo da smo gledali neki nastup u baru “Roadhouse” ili otkrivali tijelo Laure Palmer, umotano u plastiku - rekao je Teder.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana