Praznik nota u četiri grada

Mirna Pijetlović
Praznik nota u četiri grada

Banjaluka - Brojnim koncertima klasične, etno, džez i raznim pravcima savremene muzike, defileima i performansima u javnim prostorima na velikom broju lokacija u Banjaluci, juče je obilježen Svjetski dan muzike.

Već treću godinu zaredom Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci stavlja Banjaluku i Republiku Srpsku na kulturnu mapu među više stotina gradova koji obilježavaju praznik muzike.

- Kao i prethodnih godina, i ove godine smo kroz veliki broj javnih nastupa profesora i studenata Akademije umjetnosti na više različitih lokacija u Banjaluci, u različitim terminima, muzikom “obojili” cijeli grad. Željeli smo da se muzika ponovo čuje i sa onih mjesta sa kojih ljudi obično ne mogu da je čuju - rekao je koordinator manifestacije u Banjaluci i docent na banjalučkoj Akademiji umjetnosti Saša Pavlović i dodao da se ovogodišnji praznik nota obilježava u saradnji sa Muzikološkim društvom Republike Srpske.

Takođe, ove godine su im se u realizaciji, prema riječima dekana Akademije umjetnosti Jelene Karišik, pridružila Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Akademija umjetnosti Slobomir univerziteta u Bijeljini, kao i muzičke škole iz Banjaluke i Zvornika, te razni horovi, orkestri i slobodni umjetnici.

- Ovim gestom smo željeli da skrenemo sugrađanima pažnju na važnost i ljepotu muzike, koja je veoma bitan segment kulturnog i društvenog života svakog čovjeka, a izvodeći je na različitim lokacijama pružili smo svima nekoliko minuta uživanja u lijepim trenucima magije nota - rekla je Karišikova i dodala da su se danu muzike pridružila još tri grada Srpske, te izrazila nadanje da će muzika sljedeće godine “zaraziti” cijelu RS.

U realizaciji ovogodišnje manifestacije u Republici Srpskoj učestvovalo je više od 300 muzičara, kako profesionalnih tako i amatera, a pored velikog broja građana koji su uživali u najljepšim muzičkim notama, programu u Vladi RS prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović, ministar porodice, omladine i sporta Nada Tešanović i ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo.

Svjetski dan muzike počeo je da se proslavlja 1982. godine u Francuskoj, a za nekoliko godina pretvorio se u jednu od najvećih kulturnih manifestacija u Evropi. Od samog početka cilj ove manifestacije bio je da muzika bude dostupna široj publici, besplatno.

Hipo banka

Desetak studenata Akademije umjetnosti upriličilo je jednočasovnu seriju mini koncerata ispred centrale Hipo banke izvodeći djela umjetničke muzike na violončelu, flauti, violini i gitari, dok su u isto vrijeme klijenti banke i građani radoznalo pratili nesvakidašnji događaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana