Povratak legende

Nikola Lugić
Povratak legende

Najbolje prodavani rege album svih vremena "Legend", koji je izašao tri godine poslije smrti heroja rege muzike Boba Marlija dobiće u ponedjeljak, 13. aprila, svoje novo remiks izdanje. Obrada albuma Bob Marley & the Wailers'-a iz 1984. imaće 13 pjesama i nosiće naziv "Legend: Rarities Edition ".

Mitološki hitovi najpoznatijeg muzičara sa Jamajke, "Jamming", "Could you be loved", "No woman no cry", "Exodus" i drugi, oživjeće duh opuštene rastafarijanske kulture, ovaj put prošarane modernim muzičkim taktovima.

Robert Nesta "Bob" Marli ostao je do danas najpoznatiji i najuvažavaniji rege muzičar na svijetu, a mnogi ga smatraju najvećim promotorom jamajkanske kulture i rastafarijanskog pokreta na kojima se bazirao nastanak regea.

Njegova muzika traje već decenijama i prkosi vremenu i trendovima, ostaje uvijek popularna i rado slušana u svim dijelovima svijeta. Kao pionir muzike, koja promoviše razne socijalne teme i poruku "jedan svijet - jedna ljubav", postavio je visoke standarde i mjerila prema kojima se utvrđuje kvalitet rege muzike.

Jasno se mogu uočiti komponente koje čine muzičku genijalnost Marlija: razumijevanje, ljubav, tuga i ogroman talenat. Za života je napravio nepresušnu enciklopediju muzike, a mnogi muzički kritičari se slažu da nikada nije napisao lošu pjesmu, te ga smatraju jednom vrstom muzičkog proroka. Njegovi tekstovi se ulijevaju u sve socijalne i društvene situacije. Uvijek će postojati neka Marlijeva pjesma koja će se kroz kombinaciju urođene skromnosti i duboke mudrosti odnositi na određene situacije i krize. Zato ga mnogi smatraju jednim od najvećih tekstopisaca i muzičara dvadesetog vijeka.

Iako je danas poznat u cijelom svijetu, Marli je imao veoma skroman početak. Rođen je 6. februara 1945. u malom selu Seint En Pariš kao Robert Nesta Marli. Otac mu je bio Jamajkanac engleskog, a majka afro porijekla. Kada je napunio deset godina, otac mu je umro od srčanog udara, a Marli je stalno bio zadirkivan zbog mješovitog rasnog porijekla. Tada se prvi put suočio sa pitanjem rasne diskriminacije. Kasnije se često osvrtao na to pitanje i jednom je rekao: "Ja nemam predrasude prema samom sebi. Otac mi je bio bijelac, a majka je bila crna. Ja ne važem ni na jednu stranu. Nisam ni na bijeloj ni na crnoj strani. Ja sam na strani Boga, koji me je stvorio i uzrokovao da nastanem iz obje strane." I pored toga što nikada nije dijelio ljude prema boji kože, mnogi ga smatraju velikim revolucionarom i borcem za ljudska prava crnačke populacije. Tu neravnopravnu borbu opjevao je i u svojim pjesmama "Black Vurvivor", "Babylon System", "Blackman Redemption"...

Sa 14 godina napustio je školu i počeo da se bavi muzikom. Do 1962. godine nije imao značajnog uspjeha, iako je njegov talenat stalno bio pominjan. Konačno 1963. godine osniva grupu koja se zvala "The teenagers", a kasnije je promijenila ime u "The Wailers". Njihov prvi album "Catch a Fire" svjetsku premijeru doživljava 1973. sa velikim uspjehom. Godinu kasnije uslijedio je "Burnin", na kojem su bili hitovi "Get Up, Stand Up" i "I Shot the Sheriff ", koji su izdigli Marlija u sam vrh svjetske scene. Te iste godine započinje solo karijeru i nastavlja da svira kao "Bob Marley and Wairlers". Od tog trenutka nastaju njegovi najveći hitovi, koji ga i danas čuvaju od zaborava. Umro je 21. maja 1981. godine u 36. godini života od raka na nožnom palcu. Njegovo tijelo se i danas čuva u mauzoleju u njegovom rodnom gradu. Njegova legenda pokorila je godine i nastavlja da živi.

Djeca

Bob Marli je imao puno djece, troje sa ženom Ritom, dvoje koje je usvojio iz prijašnjih veza njegove žene i nekoliko iz veza sa drugim ženama. Na njegovom zvaničnom sajtu potvrđeno je jedanaestoro djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana