Posljednje riječi za Boru: Region se oprašta od rok legende

GS
Foto: Fejsbuk

BANjALUKA - Javne ličnosti iz regiona opraštaju se od Bore Đorđevića, iskazujući tugu zbog gubitka jednog od najvećih muzičara ovih prostora. Jedan je od rijetkih kojem su zahvalni navijači, igrači i uprave i Crvene zvezde i Partizana.

Fudbalski klub Crvena zvezda uputio je danas saučešće porodici Bore Đorđevića povodom smrti rok pjesnika, kantautora i frontmena benda "Riblja čorba".

- Ovog jutra stigla je tužna vijest, koja glasi da nas je Bora napustio. Ipak, nikada njegovi hitovi neće biti zaboravljeni, a veza sa Crvenom zvezdom biće vječno utkana u zidine Marakane. Brojne Zvezdine pjesme, kojih je autor, nastaviće se istim ponosom pjevati na našoj Marakani. Pjevaćemo punog srca 'Ponosan budi', 'Život', 'Pobeda', 'Mihajlo gdje si ti'. I ne samo njih, već čitav album 'Pjesme sa sjevera', saopšteno je na zvaničnom sajtu Crvene zvezde.

- Hvala ti, Boro, što smo bili tvoji savremenici, i jedno ti obećavamo – 'Nećemo im vjerovati i ponosni bićemo, što zvezdaško srce bije nam iz grudi'! Neka ti je vječna slava, dodalo je u saopštenju "crveno-bijelih".

Od Bore Đorđevića oprostio se i FK Partizan.

- Uskoro će 'vječiti derbi'. Svako neka navija za svoje, a tebi hvala što si uljepšao stihove naše najljepše himne, objavio je Partizan na zvaničnom nalogu kluba na društvenoj mreži Iks (X).

Dodik: Djela Bore Đorđevića će ostati trajno nadahnuće

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da brojna djela rok muzičara i pjesnika Borisava Bore Đorđevića, koja će ostati trajno nadahnuće i inspiracija mladim generacijama, govore o tome koliko je bio izuzetna ličnost i vrhunski umjetnik.

- Sa žaljenjem sam primio tužnu vijest o smrti velikog umjetnika Bore Đorđevića. Iskreno saosjećajući u bolu koji vas je zadesio, upućujem vam, u ime građana Republike Srpske i u svoje ime, izraze najdubljeg saučešća, naveo je Dodik u telegramu saučešća povodom smrti ovog rok muzičara, pjesnika, glavnog vokala i tekstopisca rok sastava „Riblja čorba“.

Cvijanović: Bora će živjeti vječno 

Srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, istakla je da je jutros prestalo da kuca srce legendarnog Bore Đorđevića, jednog od najvećih muzičara i umjetnika ikada rođenih na ovim prostorima, ali da će on živjeti vječno kroz svoje bogato i besmrtno djelo.

Cvijanović je navela da će Bora Đorđević živjeti vječno i kroz neprolazne hitove uz koje su generacije odrastale i sazrijevale, igrale i plesale, veselile se i plakale.

- Tako je bilo i tako će ostati zauvijek. Neka mu je vječna slava i hvala - naglasila je Cvijanović na Instagramu.

Vučić: Otišao je velikan

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oprostio se od frontmena grupe "Riblja čorba" poručivši da nas je legendarni muzičar "zadužio svojom pjesmom i ogromnom ljubavlju prema Srbiji".

- Otišao je velikan, otišao je naš Bora. Zadužio nas je, svojom pesmom i ogromnom ljubavlju prema Srbiji. Neka mu je večna slava i Bog da mu dušu prosti. Svanulo je iznad crkve Svetog Marka, i tako će biti i u decenijama koje dolaze, napisao je Vučić na Instagramu.

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Đorđević ostavio veliki trag.  

Brnabićeva je uputila saučešće njegovoj porodici i prijateljima.

- Kada preminu legende, treba nam svima vremena da nekako tu informaciju procesuiramo. Ja želim pre svega da izrazim saučešće njegovoj porodici, njegovim prijateljima, članovima grupe i saradnicima, rekla je Brnabićeva gostujući na Prvoj.

Istakla je da se je Bora u svakom smislu bio čovjek legenda.

- Neverovatan život, kako se kaže, imao se rašta i roditi, kada pogledate šta je čovek sve uradio i ostavio, kakav trag i koliko još generacija će slušati tu muziku i njihove pesme. Ja sam 1975. godište, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je odrasla uz pjesme Riblje čorbe i da su Bora Đorđević i njegova grupa obilježili živote cijele njene generacije.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uputio je u ime Ministarstva unutrašnjih poslova i u svoje ime,  saučešće porodici Bore Đorđevića.  

- Uz Borinu muziku odrastale su i stasavale mnoge generacije i naša sadašnja omladina rado sluša sve njegove pesme. Muzika koju je ceo život posvećeno i s ogromnom ljubavlju i talentom stvarao, apsolutno je bezvremena i nastaviće da inspiriše mnoge generacijama. Borino stvaralaštvo ostaje evergrin srpske muzičke scene zbog specifičnog stila, senzibiliteta i istinskog umetničkog dara koji je posedovao, poručio je u telegramu saučešća ministar Dačić.

 On je dodao da ćemo o Bori Čorbi govoriti "uvek sa divljenjem i dubokim poštovanjem", i da je "njegov doprinos srpskoj kulturi od neizmernog značaja" .

Ministar kulture Srbije Nikola Selaković uputio je telegram saučešća.  

- Sa neopisivom tugom i bolom u srcu primio sam vest da nas je napustio istinski velikan, maestralni pesnik i muzičar, a nadasve patriota Bora Đorđević. Britkim umom, harizmom, neposrednošću i vanvremenskim stihovima trasirao je put plejadi mlađih muzičara, dok je istovremeno sve nas podsećao svojim stvaralaštvom na sve najvrednije što u životu imamo kao pojedinci i kao društvo. Poruka 'Pogledaj dom svoj anđele' koju je antologijskom pesmom slao svetu na kraju svakog koncerta zauvek će, baš kao i ceo stvaralački Borin opus, živeti u srcima svih nas koji smo imali tu privilegiju da budemo njegova publika i njegovi savremenici, napisao je Selaković u telegramu saučešća.

On je dodao i da  "legende nikada ne umiru pa će i naš Bora svojim nasleđem živeti večno!"

Oglasio se Borin kolega Goran Šepa Gale, frontmen grupe Kerber.  

- Bora se borio, ali nisam imao mogućnost lično da se čujem s njim. Znao sam da je loše, ali nikad nisam spreman na gubitak prijatelja, još mi misli lutaju. Ne znam koliko mogu reći nešto o Bori u kratkom vremenu. Dobar drugar, družili smo se 40-ak godina kroz muziku, imamo i zajedničku pjesmu. Zašto da ne kažem da je bilo mnogo neprospavanih noći, znate šta je rokenrol, Bora ga je zdušno živio do kraja, čak i kad nije bio dobro, tvrdio je da je odlično. Nije dozvoljavao da mu bolest dođe u misli. Nisam spreman ništa posebno i ništa sažeto da kažem u ovom trenutku – rekao je Gale za Prvu televiziju.

Legendarni srpski rok muzičar, frontmen grupe "Riblja čorba" Borisav Bora Đorđević preminuo je danas u 72. godini. Đorđević je preminuo u bolnici u Ljubljani.

Zvanična stranica grupe "Riblja čorba" objavila je vijest o njegovoj smrti.


 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana