Posljednja dominacija rokenrola desila se 1982. godine: Od gospodara lista do muzike za starce

Branislav Predojević
Posljednja dominacija rokenrola desila se 1982. godine: Od gospodara lista do muzike za starce

Tokom proteklih 40 godina rokenrol muzika je prošla put od nespornog gospodara top-lista do zalutalog stranca u hijerarhiji mejnstrim muzike na vrhovima top-lista.

Tokom sada davne 1982. godine rok umjetnici su držali poziciju broj jedan na “Bilbordovoj” listi singlova u SAD, pune 44 od 52 nedjelje u godini. To je nešto manje od 85 odsto godišnje, što je nevjerovatan broj koji pokazuje koliko je rok vladao popularnom kulturom u to vrijeme.

Možda su tandem Deril Hol i Džon Outs bili umjetnici koji su orijentisani na pop, dok je saradnja Pola Makartnija sa Stivijem Vonderom u numeri “Ebony and Ivory” takođe bila pop, ali to ne mijenja činjenicu da su rok umjetnici bili dominantna muzička snaga.

Singl “I Love Rock'n Roll” pjevačice i gitariste Džoan Džet proveo je sedam sedmica na prvom mjestu “Bilbord hot 100” liste tokom 1982. godine. Sastav “J. Geils Band” šest sedmica je bio broj jedan, sa numerom “Centerfold”, hard rok bend “Surivor” takođe je skupio šest sedmica sa singlom “Eye of The Tiger”, dok je danas veteran, a tada mlada nada Džon Melenkamp imao četiri sedmice sa pjesmom “Jack And Diane”, na prvom mjestu top-lista.

Nije samo ova godina bila godina rok dominacije, jer je ostatak decenije bio dobar za žanr kada je u pitanju uspjeh singlova na top listama. Tokom osamdesetih u prosjeku su rok umjetnici proveli otprilike pola godine na vrhu liste, a najniža tačka je bila 1989, kada su samo 22 sedmice rok umjetnici bili na prvom mjestu.

Uprkos seizmičkoj kulturološkoj promjeni, koju je donio grandž tokom devete decenije, nijedan od umjetnika novog podžanra nije uspio da se nađe na vrhu liste “Bilbord hot 100”. Ni “Nirvana” ni “Pearl Jam”, dvije najveće i komercijalno najuspešnije grandž grupe, nisu osvojile mjesto broj jedan.

“Nirvana” i numera “Smells Like Teen Spirit”, vjerovatno najveća pjesma devedesetih, zauzeli su samo šesto mjesto na “Bilbordovoj listi” za stotinu najboljih pjesama, iako je album “Nevermind” prodat u 30 miliona primjeraka i suvereno vladao sedmicama na poziciji broj jedan albuma. Teško je povjerovati danas, ali bestseler hevi metala, čuveni “Black” album sastava “Metallica” najbolje rezultate sa singlovima imao je na pozicijama 16. sa pjesmom “Enter Sandman” i šesto sa “Notthing Else Metters”. Slično je prošao možda i najveći hit sastava “Guns 'N' Roses”, slavna balada “November Rain”, kojoj je najveći domet pozicija 17. na pomenutoj listi. I dalje je bilo povremenih rok prodora na sami vrh liste singlova tokom devedesetih, poput Meat Loafove himne “I'd Do Anything for Love (But I Won’t Do That)”, numere Brajana Adamsa “Have You Ever Really Loved a Woman” i sastava “Aerosmith”, odnosno njihovog megahita “I Don't Want to Miss Thing.” Postojao je i fenomen rimejka singla “Candle in the Wind”, veterana Eltona Džona, koji je, nakon smrti princeze Dajane proveo ukupno 14 sedmica na broju jedan.

Ipak na samom vrhu vrh top-liste bilo je malo rok singlova i uglavnom je bila riječ o mejnstrim izvođačima, koji su kao nabrojani bili dio muzike za neki film. Iako se decenija završila tako što je “Santanin” hit iz 1999. godine “Smooth” dominirao listama, postalo je jasno da je rok žanr polako, ali sigurno, gubi trku za repom i pop zvukom među mejnstrim slušaocima posvećenih drugim žanrovima.

Pad prodaje fizičkih nosača zvuka, piraterija, promjena demografske slike publike te uticaj interneta nastavili su eroziju rok zvuka pa dok je pad sa osamdesetih na devedesete bio značajan, rok hitovi na prvim mjestima postali su prava rijetkost nakon ulaska u novi milenijum.

Preciznije, u tačno trinaest od proteklih 20 godina (2001 - 2021) nije bilo rok pjesme koja je bila na prvom mjestu liste “Bilbord hot 100”. Čak i one koje jesu bile su numere bendova bliskih pop zvuku poput “Coldplay” ili “Imagine Dragons” ili ogromna čuda sa jednim hitom poput sastava “Gotye”, “Plain White T's” i “Crazy Town”. Rok grupe kao što su “Linkin Park”, “Green Day”, “Evanescience” i “Blink-182” mogu da se pohvale najprodavanijim albumima u 21. vijeku, čak su se pojedinačno njihove pjesme nalazile među prvih šest na listi, ali nijedna nije uspjela da dostigne broj jedan.

Album sastava “Twenty One Pilots” iz 2015. godine “Blurryface” bio je najprodavanije rok izdanje druge decenije aktuelnog vijeka, ali je njegov singl “Streesed Out” dostigao samo drugo mjesto liste. Izuzimajući alt-pop izvođače, kao što su Bili Ajliš ili Lorde, posljednja tradicionalna rok pjesma bazirana na gitarama i bubnjevima, koja je zauzela poziciju broj jedan bila je singl “How You Remind Me”, iz 2001. godine, sastava “Nickelback”. Ovi podaci natjerali su čuvenog lajavca Džina Simonsa iz grupe “Kiss” da proglasi rok mrtvim, tačnije po njegovim riječima ubijenim.

- Rok je konačno mrtav. Njegova smrt nije bila prirodna smrt. Rok nije umro od starosti. Ubijen je. Ali ubica roka nije bila zamagljivanje muzičkih žanrova ili nedostatak vještine. Dijeljenje datoteka, striming pljačkanje muzičara i činjenica da niko ne cijeni muziku dovoljno da vam plati za nju, doveli su do ubistva rokenrola - naveo je Simons.

Ipak, Lindzi Parker, čuvena novinarka i radijska voditeljka brojnih rok emisija, ne dijeli njegovo mišljenje da je rok mrtav već da je samo premalo autentične moderne rok muzike.

- Nažalost rok muzika je postala poznata “generaciji tri” i “milenijalcima” kao muzika njihovih roditelja. To je sada muzika starih ljudi. Žao mi je, biće potrebno više od “Grete Vam Fleet”, da se spasi rokenrol. Talentovani su, ali ono što rade je prepisivačko. Nije inovativno. Ako će se rokenrol vratiti, vratiće se sa nečim što zvuči novo - rekla je Parkerova.

Možda ove riječi ljute ljubitelje klasičnog rok zvuka, ali statistika potvrđuje njene riječi. Rokenrol je za 40 godina od vladara postao stranac na top-listama. Istina liste nisu jedino mjerilo uspjeha. Podaci o boljoj prodaji ploča i kaseta, rast brojeva rok striminga, slušanost roka na radio-stanicima i posjećenost koncertima, sugerišu da su obožavaoci roka i dalje prisutni u muzičkoj industriji.

Imajući u vidu ciklične tendencije pop kulture, moguće je da se u nekom trenutku desi oživljavanja roka na top-listama, ali su šanse da ponovo vidimo dominaciju kao što je bila 1982. godine minimalne!

Striming

Klasični rok bendovi iz 20. vijeka ubjedljivo drže popularnost, kada je u pitanju striming rokenrol muzike u 2021. godini.

Popularni sajt “Nielsen” objavljuje statistiku digitalne prodaje rok muzike, a klasični izvođači dominiraju kada je u pitanju strimovana rok muzika. Među prvih pet nalaze se redom veterani “Queen”, “Flertwood Mac”, “Creedence Clearwater Revival” i Elton Džon, a od mlađih izvođača u top pet ušao je samo rok reper Mašin Gan Keli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana