Portret, Dženis Džoplin - Legenda koja traje

Dejan Tamindžija
Portret, Dženis Džoplin - Legenda koja traje

Najveća revolucija koja se dogodila u modernoj svjetskoj istoriji, krajem šezdesetih godina dvadesetog vijeka u obliku rokenrola, smatrala se muškom strašću, bar kada je muzika u pitanju.

Ipak, jedna heroina iz tih davnih vremena, rame uz rame stajala je sa Hendriksom, Morisonom, Džegerom, Kleptonom i drugim velikanima - Dženis Džoplin.

Neponovljivi nastupi. Tango sa bocom. Hrapav i grub glas, koji u jednom trenutku može postati isto tako nježan i ženstven, a u već sljedećem se pretvoriti u vrisak snažan kao teksaški uragan. To su samo neke od karakteristika ove divlje i na bini nepredvidljive djevojke, koja je ostavila neizbrisiv trag u istoriji muzike.

Rođena je u teksaškom gradiću Port Artur 19. januara 1943. godine, i ne može se reći da je imala baš srećno djetinjstvo.

Bluz koji je zavoljela kao tinejdžerka u rodnom mjestu nije joj donio ništa dobro. Rasistički nastrojena sredina smatrala ju je otpadnikom od društva.

Tako je Dženis već sa 17 godina odlučila da se posveti muzici, pa je pjevala po mnogim klubovima u Teksasu ne bi li skupila novac da ode u grad koji ju je privlačio kao magnet.

Naravno, u pitanju je bio San Francisko, koji je tih ranih šezdesetih bio "obećana zemlja" mladim buntovnicima zadojenim "đavoljom" bluz muzikom.

Tamo se pridružila bendu "Big Brother & Holding Company", sa kojima je doživjela prve uspjehe i dobila ulogu glavne pjevačice.

Kada je 1967. godine na "Montrey Pop Festivalu" sa njima izvela na svoj unikatan način pjesmu "Ball And Chain", ona je postala istorijskom jer je Dženis prvi put zasjenila sam bend izdižući se svojom harizmom u krug najvećih živih ljudi tog perioda.

Uskoro je osnovala novi bend, pod imenom "Jannis&Joplinaries", ali su ubrzo promijenili ime u "Kozmic Blues Band". Upravo je taj bend bio prateći bend na njenom prvom samostalnom albumu pod nazivom "I Got Dem Il Kozmic Blues Again Mama", koji je objavljen 1968. godine.

Ipak, privatni problemi, u vidu enormnih količina alkohola i droge koje je unosila u svoj organizam, ostavljali su i psihički i fizički trag na legendarnu Dženis.

Jorma Kaukonen, gitarista tada popularnog sastava "Jefferson Aiplane", inače Dženiskin veliki prijatelj iz tinejdžerskih dana, jednom prilikom je izjavio:

- Sreo sam Dženis u čikaškom klubu "House", kako Džemuje sa par anonimnih crnaca na bini držeći bocu burbona u ruci. Način na koji je otpjevala Honjlin' Njolf-ovu "Smomestack Lightnin'" najbolja je verzija te pjesme koju sam ikada čuo. Poslije nastupa me nije prepoznala. Bila je na LSD-u. Rekla mi je da je aura oko moje glave svjetlozelene boje. Poslije toga je nikada više nisam vidio.

Na jednom koncertu 1969. godine bila je uhapšena jer je napala policajca. Ubrzo potom "Kozmic Blues Band" se raspao. Godine 1970. Dženis je počela sa radom na novom albumu - "Pearl", sa novim pratećim bendom - "The Full Tilt Boogie Band". Nažalost, ovaj album, koji je mješavina bluza, soula i roka, Dženis nikada nije završila.

Četvrtog oktobra 1970. pronađena je mrtva u sobi hotela "Landmark", u Holivudu. Uzrok smrti je bila prekomjerna doza heroina.

Velike počasti

Godine 1995. Dženis je ušla u "Rock And Roll Hall Of Fame", a 2001. na Brodveju je izveden mjuzikl "Love,Janis", koji je zasnovan na pismima koje je Dženis pisala svojoj porodici.

Njeni hitovi poput "Get It While You Can", "Mercedes Benz", "Me And Bobby McGee" vječno će ostati upisani zlatnim slovima u istoriji savremene muzike.

.

Janis Joplin - Me and Bobby Mc Gee /video/

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana