Pop muzika elizabetanskog doba

Glas Srpske
Pop muzika elizabetanskog doba

Britanski muzičar Sting nastupiće 8. februara u Beogradu u okviru desetog "Gitar Art" festivala.

Pomenuti album je završio 2006. i 2007. godinu na prvom mjestu Bilbordove liste za klasičnu muziku. Takođe, 2006. godine je dostigao visoko 25. mjesto u SAD, odnosno 24. mjesto na listi albuma u Velikoj Britaniji, kao i 12. mjesto na evropskoj listi albuma. Visoki tiraži i široka prihvaćenost albuma od strane kritike do danas, predstavljaju jedan od najvećih uspjeha među izdanjima klasične muzike.

Publiku u velikoj sali Centra "Sava" očekuje potpuno ekskluzivan koncert popularnog muzičara, koji će nastupiti zajedno sa virtuoznim lautistom Edinom Karamazovim u okviru promocije njihovog zajedničkog albuma i turneje "Songs from the Labyrinth".

Album čine pjesme proslavljenog elizabetanskog kompozitora Džona Daulenda, stvarane u kasnom 16. vijeku, pisane za lautu i glas. Cijeli album je snimljen u već čuvenoj Stingovoj kući i studiju u Toskani, koja datira iz 16. vijeka, baš kao i romantične pjesme snimljene u njoj.

Nakon prvog dijela veoma tražene turneje, objavljen je koncertni album i DVD "The Journey and the Labyrinth: The Music of Music John Dowland" sa limitiranim tiražom na kojem se nalazi i jedna akustična izvedba Stingove pjesme "Message in the Bottle". Na nekim od koncerata, Sting je u elizabetanskom maniru izvodio i još jednu svoju pjesmu "Fields Of Gold ".

- Ako ti je svrha da ideš naprijed, ponekad moraš i da pogledaš unazad, da shvatiš da si dio nasljeđa. Pop muzika nije nastala sa Elvisom, popularne pjesme postoje koliko i mi sami - otkrio je Sting inspiraciju za ovakav projekat u intervjuu za britanski javni servis "Channel 4".

Sting je albumu dao i određenu dramaturšku dimenziju kroz romansiranu naraciju Daulendovih pisama seru Robertu Sesilu. Iz tih pisama vidi se buran život i česta Daulendova putovanja po evropskim dvorovima, zbog kojih je u jednom trenutku čak bio suočen sa, ipak odbačenom, ali teškom optužbom za izdaju Krune.  

Sting danas iza sebe ima preko 105 miliona prodatih nosača zvuka, nekoliko višestruko platinastih albuma, kao i nevjerovatnih 17 "Grammdž", isto toliko BMI i četiri BRIT nagrade.
Pored tri nominacije za "Oskara" za najbolju pjesmu, Sting je ostvario i oko 15 uloga među kojima i čuvene dvije za filmske klasike "Dina" i "Dvije čađave dvocjevke". Uz dvije nominacije, jedan "Zlatni globus" je osvojio za najbolju filmsku pjesmu, a vlasnik je i dvije  "Emmy" nagrade za DVD izdanje "Sting in Tuscany – All This Time ".

Edin Karamazov se smatra jednim od najvećih virtuoza na lauti, arhaičnom instrumentu, preteči današnje gitare. Rođen 1965. godine u Zenici, Karamazov se prvo školovao kao klasični gitarista kod učitelja Sergija Selibadačea, osvojivši čak četiri prve nagrade na uglednim takmičenjima.

Svoje virtuozno umijeće sviranja barokne laute stekao je u tradicionalnoj švajcarskoj školi "Cantorum Basiliensis" kod majstora Hopkinson Smita. Nastupao je sa priznatim ansamblima rane muzike kao što su "Hillard Ensemble" i "Hesperion XX". U svojoj diskografiji ima nekoliko zajedničkih izdanja sa virtuozom Andreasom Šolom, a pored uspješnog albuma sa Stingom, 2008. godina donosi solo album "Lute is a Song".

Nismo "svirajući majmuni"

Oduševljen hamburškim koncertom tadašnjeg ansambla Edina Karamazova, Sting je za svoju rođendansku zabavu pozvao sastav da nastupi na njegovom engleskom imanju. Kako je Sting poslije otkrio, Karamazov ga je kurtoazno odbio, obavijestivši ga da su oni ozbiljni muzičari, a ne "svirajući majmuni" koji dolaze na njegov mig i poziv. Ipak, bio je to uvod u višegodišnje prijateljstvo, a zajedničku ljubav za muziku Džona Daulenda krunisali su bestselerskim albumom i veoma traženom serijom eksluzivnih nastupa u velikim koncertnim salama širom svijeta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana