Poljski muzičar otvorio Gitar fest

Aleksandra Madžar
Poljski muzičar otvorio Gitar fest

Banjaluka - Međunarodni festival klasične gitare "Gitar fest 2012" svečano je otvoren u srijedu uveče koncertom Marcina Ddžlla iz Poljske na klasičnoj gitari u Banskom dvoru kulturnom centru.

U prepunoj koncertnoj dvorani Banskog dvora poljski muzičar dvočasovnim koncertom istančanih melodija klasične gitare oduševio je publiku.

- Uživao sam u koncertu. Zaista sam imao osjećaj da je publika uživala i pažljivo slušala koncert - rekao je poslije nastupa Marcin Ddžlla i dodao da ga je akustičnost koncerte dvorane oduševila.

Objašnjava da kada se svaki dan svira na drugom mjestu i u drugom gradu muzičari shvate da akustičnost prostora ima mnogo uticaja na sviranje.

 - Postati muzičar je dug proces koji se možda nikada i ne završava. Učestvovanje na ovakvim takmičenjima je šansa mladim muzičarima da se razvijaju kao muzičari - kaže Marcin ističući da su takmičenja važna za mlade muzičare da se dokažu sebi i drugima.

Prema njegovim riječima, organizatori "Gitar festa" su se potrudili da sve bude kako treba, te da se zahvaljujući njima osjeća kao kod kuće.

- Kao klasični gitarista oduševljen sam Marcinovim nastupom i mislim da je ispunio sva očekivanja - rekao je jedan od organizatora festivala Dragan Marinković i dodao da je koncert prošao veoma brzo, kao što svi dobri koncerti prođu.

Smatra da su ove godine bez obzira na ekonomsku krizu i činjenicu da je umjetnost prva na udaru zbog toga napravili najbolji festival do sada, te da će se to u idućim danima i pokazati.

- Siguran sam da će svi ljubitelji ove vrste muzike uživati u raznovrsnom programu i u različitim žanrovima.

Takmičarski dio programa počeo je juče u deset časova u velikoj sali Banskog dvora.

- Imamo mnogo prijavljenih takmičara i očekujemo veoma interesantne svirke - kaže Marinković i objašnjava da su se na festival mogli prijaviti svi koji su željeli.

- Svi takmičari morali su pripremiti određeni program u predviđenoj minutaži. Od njih se očekuje izvođenje kompozitora i kompozicija iz određenih perioda - objasnio je on.

Nagrade

Banjalučka publika večeras će imati priliku da uživa u koncertu koji će izvesti Džon Gom iz Velike Britanije. Ovogodišnji "Gitar fest" biće zatvoren sutra u 20 časova koncertom Griše Gorjačeva iz SAD/Rusije. Koncert nagrađenih takmičara i dodjela nagrada biće sutra u 17 časova u koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana