Počeli "Dani Vlade S. Miloševića" u Banjaluci

Milanka Mitrić
Foto: Drago Vejnović

BANjALUKA - Koncertom "Tragovi u sazvežđu Regula", koji je omaž dirigentkinji, profesorici i osnivaču Akademskog hora "Kolegijum muzikum" Darinki Matić Marović, sinoć je u koncertnoj dvorani Banskog dvora otvorena tradicionalna manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića".

Hor "Kolegijum muzikum" nastupio je pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović, a kao solista nastupila je sopran Milena Damnjanović.

- Mi smo pripremili program, koji je zapravo jedan celi projekat, koji je trajao od jula prošle godine. Reč je o programu „Tragovi u sazvežđu Regula“, koji je posvećen Darinki Matić Marović. Ona je otišla tiho, u koroni, i mi smo imali potrebu da napravimo jedan projekat koji bi bio posvećen njoj, njenom delu i njenoj ličnosti. Sigurna sam da je ovo jedan od načina da pokažemo ljubav prema svojoj profesorki. Njeno srce je ostalo u Banjaluci, i ona je od početka učestvovala u osnivanju i radu Akademije umjetnosti, i sigurna sam da nas odnekud prati – rekla je dirigentkinja Dragana Jovanović.

Koncert je bio podijeljen u nekoliko cjelina, koje nose nazive „Trag duha“, „Trag zemlje i mora“, „Trag srca“, „Trag igre“, „Trag smeha“ i „Trag ljubavi“, a program je obuhvatio kompozicije Sergeja Rahmanjinova, Stevana St. Mokranjca, Žarka Mirkovića, Dragutina Gostuškog, Zapre Zaprova, Ilije Rajkovića, Tome Proševa, Bore Tamindžića, Nemanje Savića, Dušana Kostića i Zorana Simjanovića.

Profesor Akademije umjetnosti u Banjaluci, Saša Pavlović, na otvaranju se osvrnuo na program i istakao da je pred posjetiocima još jedno izuzetno izdanje manifestacije.

- Ove godine nas čeka izuzetan program, i na otvaranju i zatvaranju. Biće održani i brojni masterklasovi, koji su jednako bitni kao i umetnička oblast, prisutna na koncertima. Imamo i naučnu dimenziju, jer će biti održan i naučni skup posvećen Vladi Miloševiću, sačinjen iz četiri sesije, posvećene muzičkoj pedagogiji, teoriji i naukama o umetnosti. Skup će biti održan i u onlajn varijanti – naveo je Pavlović.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić na otvaranju je kazala da je značajno da se sjećamo Vlade Miloševića, pogotovo jednom ovako tradicionalnom manifestacijom, koja ove godine obilježava svoje 22. izdanje.

- Važno je da se sjećamo onoga što je on nama ostavio, svoja bogata djela. Ostvario se kao etnomuzikolog, muzičar, pedagog, a ovakvi događaji su kao dug koji mu vraćamo – navela je Stojičićeva.

Manifestaciju organizuje Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa Muzikološkim društvom Republike Srpske, a program će biti realizovan u Banskom dvoru Kulturnom centru, zatim u Muzeju Republike Srpske, Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Narodnom pozorištu Republike Srpske, ali i u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije Kolarca u Beogradu.

Kompletan program manifestacije dostupan je na "Fejsbuk" stranici "Dani Vlade Miloševića", kao i na zvaničnom veb-sajtu i "Fejsbuk" stranici Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Ulaz na sve događaje u okviru manifestacije je besplatan, a programi manifestacije su u znaku obilježavanja 25 godina od osnivanja Akademije umjetnosti u Banjaluci.

"Dani Vlade Miloševića" trajaće do 27. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana