Plavi avion polijeće iz Banjaluke

Nikola Lugić
Plavi avion polijeće iz Banjaluke

Jedan od najznačajnijih muzičara na ovim prostorima Darko Rundek promovisaće novi album pod nazivom "Plavi avion" u Banjaluci. Na koncertima u banjalučkom klubu DFK, 19. i 20. novembra, Rundek i "Kargo trio" održaće prve koncerte poslije izlaska novog albuma.

Album će imati 12 pjesama, sve pjesme napisao je Rundek u protekle dvije godine, a i pored mnogih obaveza oko izdavanja albuma i početka turneje na kojoj će promovisati nove "stvari", Rundek je odvojio vremena za intervju "Glasu Srpske".

- Ove odgovore pišem u ponoć u hotelskoj sobi poslije trećeg dana miksa novog albuma koji sam snimio kao član "Rundek Kargo trija". Album se zove "Plavi avion" i prvi koncerti poslije njegovog izlaska biće u Banjaluci - kaže Rundek.

Još kao frontmen grupe "Haustor" Rundek je stekao slavu na svim prostorima bivše Jugoslavije, a danas uživa ugled i u inostranstvu. Rundek će na duplom koncertu u Banjaluci publici prirediti nešto sasvim novo.

- Trio koji svira pjesme sa novog albuma prirediće publici nešto potpuno novo, pjesme koje se nikad nisu čule na nečuven način. I uz to, najbitnije stvari iz riznice poznatih sa puno prostora za učešće publike - rekao je Rundek.

U Banjaluci vlada veliko interesovanje za nastupe "Rundek Kargo trija", a Darko kaže da ga za Banjaluku vežu dobre uspomene.

- Nismo baš mnogo puta svirali u Banjaluci da bih mogao reći da banjalučku publiku dobro poznajem, ali sve su moje uspomene iz Banjaluke vrlo pozitivne i tople - istakao je Rundek.

Karijeru je započeo početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, a kultni muzičar koji živi u Parizu tvrdi da ne postoji ni najmanja doza zasićenosti kada je u pitanju muzika.

- Još od početka osamdesetih godina prošlog vijeka, sa pauzom od 1990. do 1995. godine, izdajem nove albume prilično stabilnim ritmom. Kad postoje novi izazovi, nema zasićenosti. Pokreće me želja za istraživanjem i odgovornost za održavanje i razmjenjivanje određenog duha - kazao je Rundek.

Rundek je istakao da ni poslije prestanka rada grupe "Haustor" nije imao potrebu da se "odmara" od muzike.

- Muzika me ne umara i za vrijeme diskografske i koncertne pauze u prvoj polovini devedesetih bavio sam se muzikom u okviru uglavnom pozorišnih projekata - rekao je Rundek.

Šansa da se članovi "Haustora" ponovo okupe i naprave turneju ili eventualno snime nove pjesme, prema Rundeku, postoji, ali je veoma mala, a ističe da su reakcije publike na pjesme "Haustora" slične reakcijama na pjesme koje su snimljene poslije raspada grupe.

- Pjesme kao "Apokalipso" ili "Ruke", kao i mnoge druge imaju sličan prijem kao "Ena" ili "Šejn" - kazao je Rundek.

Poznato je da su pojedine Rundekove pjesme višejezične, a različiti jezici jednostavno sami progovore kroz Rundeka.

- Živim u Parizu i koristim hrvatski, francuski i engleski, a u posljednje vrijeme srećem i Ruse pa mi se vraća i ruski. Tako i ti jezici ponekad propjevaju iz mene - objasnio je Rundek.

 Najviše ga opušta društvo voljenih osoba, a nerviraju ga gnjavatori.

- Opušta me kad se prenem i osjetim svoje tijelo i prostor oko mene, opušta me i društvo ljudi koje volim i imam u njih povjerenja. Nervira me kad mi nešto ne polazi za rukom ili ne uspijem izbjeći da me gnjave - istakao je Rundek.

Rundek živi u glavnom gradu Francuske, a Pariz i Parižani su mu simpatični.

Karte

Za koncert Darka Rundeka u prodaju je pušteno ukupno 700 karata, po 350 za svaki dan.

- Cijena ulaznice je 15 maraka, a do sada je prodato oko 600 karata. Karte se mogu kupiti u prostorijama DFK kluba svaki dan. Ostalo je još po 50 karata za svaki dan, a i one će uskoro biti prodate, te svi koje žele da slušaju "Rundek Kargo trio" 19. i 20. novembra treba da požure i obezbijede sebi karte - rekla je portparol "Demofesta" Brankica Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana