Placebo efekat na Exit-u 2010

Nikola Lugić
Placebo efekat na Exit-u 2010

Dobitnici MTV-jeve nagrade "Best Aleternative", grupa "Placebo", začiniće jedinstvenim sirovim gitarskim rifovima muzički spektakl "Exit 2010" na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Svi koji ne žele da propuste priliku da na djelu vide kombinaciju glamura, stila, androgenosti i jedinstven live nastup treba da se u petak, 9. jula, nađu u srcu "Exit"-a i zajedno sa još 35.000 ljudi poslušaju ovaj alternativni bend iz Londona.

Album koji je "Placebo" izdao prošle godine "Battle for the Sun" donio im je mnogo uspjeha na svjetskoj muzičkoj sceni. Dobili su MTV-jevu nagradu za najbolji alternativni bend, pozitivne kritike, oduševljenu publiku i mnogo nastupa na festivalima.

Zbog onog što Brajan Molko, Stefan Olsdal i Stiv Forest rade i na osnovu njihovog androgenog izgleda i sirovih gitarskih rifova, mnogi ih nazivaju glamuroznom verzijom grupe "Nirvana".

Mnogo je bitnije da "Placebo" u posljednje vrijeme poznaje samo tržišne uspjehe. Vlasnici su niza uspješnih singlova, sa upečatljivim video-spotovima sjajnog stajlinga, zbog čega ih viđamo u brojnim modnim magazinima. Kažu da su im uzori Dejvid Bovi, ali i Džimi Hendriks, a poštovaoci su bendova "Queen of The Stone Age" i "At The Drive-In".

"Placebo" je osnovan kada su se bivši školski drugovi iz Luksemburga Brajan Molko i Stefan Olsdal susreli slučajno na stanici podzemne željeznice u Londonu 1994. godine i odlučili da osnuju bend. Sastav na početku nije mogao da se odluči za bubnjara između Stiva Hjuita i Roberta Šulcberga koji su se neizmjenično mijenjali na izvođenju. Dok je Hjuit imao prednost prilikom izbora, on je takođe imao angažovanje kao bubnjar za londonski sastav "Brid", pa je Šulcberg bio bubnjar kada je sastav potpisao ugovor sa "Caroline Records". Sastav je zvanično saopštio da su "porodične obaveze" razlog za njegov izostanak. Kako su članovi benda imali problema sa Robertom Šulcbergom, oni su nagovorili Hjuita da se ponovo priključi sastavu 1996. godine.

"Placebo" je postao ozloglašen zbog seksualnog opredjeljenja članova benda. Naime, Olsdal je homoseksualac, Hjuit je heteroseksualac, dok je Molko biseksualac. Često su pažnju privlačili i načinom života, koji su predstavljali u svojim pjesmama.

Tako je Molko često bio iskren u intervjuima koje je davao, te je otvoreno govorio o upotrebi droga. U intervjuu koji je dao magazinu "New York Doll " 1997. godine Molko je rekao:

- Heroin je vjerovatno jedina droga na ovom svijetu koju ja nisam konzumirao - rekao je Molko, a kasnije je ipak priznao da je "eksperimentisao" i sa heroinom.

Iako u strogom smislu ime benda znači lažni proizvod, "Placebo" nudi samo istinite stvari i sigurno je da treba iskoristiti priliku, otići na "Exit" i na djelu vidjeti glamur, stil, androgenost i uvijek hvaljeni nastup uživo.

Ulaznice

Promotivne ulaznice za jedanaesti "Exit" festival po aktuelnoj cijeni od 118 maraka skoro su rasprodate, a redovna cijena četvorodnevnih ulaznica od 30. juna iznosiće 236 maraka. Ulaznice su skoro rasprodate i u Velikoj Britaniji, a ove godine za "Exit" vlada veliko interesovanje u Holandiji, iz koje u Novi Sad stiže više od 1.000 posjetilaca.

"Exit 2010"

Na ovogodišnjem "Exit" festivalu nastupiće "The Chemical Brothers", "Faith No More", "Mika", "Missy Elliot", "Placebo", "David Guetta", "LCD Soundsystem", "Pendulum Live ", "Röyksopp Ricardno Villalobos", "Behemoth", "Crystal Castles", "The Exploited", "Klayons" i mnogobrojni drugi izvođači na preko 20 festivalskih bina, a održaće se od 8. do 11. jula u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana