Pjesmo moja u Australiji

Dejan Vujanić
Pjesmo moja u Australiji

Zdravko Čolić održaće u nedjelju, na Dan žena, koncert u Zagrebačkoj areni. Koncert, za koji vlada nezapamćeno interesovanje u glavnom gradu Hrvatske, ali i u okolnim zemljama, odavno je rasprodat. Uz pratnju zagrebačkih filharmoničara, benda i balerina, Čolić je najavio da će izvesti najbolje pjesme iz svog repertoara.

Čolić će nakon zagrebačkog koncerta krenuti na turneju po Australiji, koja zvanično treba da počne 10. marta. Već početkom maja, Čolić će održati koncert u pariskoj "Olimpiji", a potom će otići na turneju po Americi i Kanadi.

Zdravko Čolić počinje samostalno da nastupa od 1972. godine.   Sa pjesmom "Gori vatra" Kemala Montena, Čolić sljedeće godine u Luksemburgu predstavlja Jugoslaviju na izboru za "Pjesmu Evrovizije".  

Njegov prvi studijski album "Ti i ja" izlazi 1975. godine i serija jakih pjesama "Vagabund", "Igraš se vatrom", "Loše vino" dovode do masovne djevojačke histerije. Najbliži saradnik mu je Kornelije Kovač i tu praksu neće mijenjati ni na sljedećim albumima. Krajem 1976. godine sa "Indeksima" kreće na prvu jugoslovensku turneju. Poslije beogradskog koncerta postaje jasnija mjera elektriciteta koja se oko njega stvara. Prilikom davanja autograma u "Jugotonovoj" prodavnici u Beogradu, kordon djevojaka gubi glavu i lomi izloge trudeći se da mu priđu bliže. Sljedeći album "Ako priđeš bliže" snima u Zagrebu, a miksuje u Njemačkoj i ploča te 1977. godine biva bukvalno razgrabljena.    

U proljeće 1980. godine objavljuje album "Zbog tebe", sa pjesmama "Pisaću joj pisma duga", "Pusti, pusti modu" i epski širokom "Pjesmo moja". Novi album "Malo pojačaj radio" sniman je oktobra 1981. godine u Londonu. Muzički dio posla odradili su Kornelije Kovač i Goran Bregović, a matrice su snimili engleski studijski muzičari. Komponovali su materijal, producirali i aranžirali, a ploča donosi zaokret ka rokerskijem zvuku. Sljedeća ploča "Šta mi radiš" opet je snimana u Londonu i to pod potpunom kontrolom Kornelija Kovača. Svirali su engleski muzičari. Album je objavljen 1983. godine, donijevši opet nekoliko hitova "Sherie, Sherie", "Šta mi radiš" i prije svih veliku hit baladu "Stanica Podlugovi". Na sljedećoj ploči "Ti si mi u krvi" 1985. godine, prvoj koju snima u Beogradu, u studiju "Akvarijus", Čolić se pjesmama okreće etno-zvuku, posebno u numerama: "Ruska", "Sto Cigana", "Ti možeš sve al' jedno ne", ali se kao najveći hit opet izdvaja balada, do danas neprevaziđena "Ti si mi u krvi", koju su u tandemu uradili Kornelije i Spomenka Kovač.  

Sa Kornelijem Kovačem, kao producentom i aranžerom, decembra 1987. godine Čolić snima za sarajevski "Diskoton"  album jednostavno nazvan "Zdravko Čolić", kojim se vraća pop zvuku. Ploča nije imala velikog medijskog odjeka.    

Godine 1990. sa Goranom Bregovićem radi album "Da ti kažem šta mi je", koji objavljuje privatna beogradska izdavačka kuća "Komuna".  

Sa početkom ratnih godina Čolić se preselio u Beograd, povremeno nastupao u manjim dvoranama širom Evrope sa Lazom Ristovskim, a redovan je saradnik na pločama Bregovićeve filmske muzike. Poslije sedam godina pauze, za "Komunu" izdaje svoj deveti album. Decembra 1997. godine u prodaji se pojavljuje CD pod nazivom "Kad bi moja bila" u produkciji Gorana Bregovića. Pjesme su komponovali Čolić i Bregović, a dio tekstova su napisali Marina Tucaković i Bajaga. Njegov deseti album "Okano", objavljen je krajem 2000. godine u izdanju "BK Souda". Album pored naslovne numere donosi i nove hitove "Krasiva", "Hotel Balkan" i, naravno, ponovno jednu baladu "U boji vina". Dana 24. decembra 2003. godine Zdravko je publici predstavio album "Čarolija", ponovo u izdanju RTV BK. Novi album "Zavičaj" objavljen je u decembru 2006. godine u izdanju "City Recordsa". Početni tiraž od 300 hiljada primjeraka rasprodat je u rekordnom roku - za manje od mjesec dana.

"Putujući zemljotres"

Pod adekvatnim nazivom "Putujući zemljotres", Čolićeva turneja iz 1977. godine odvijala se po već utvrđenom scenariju: djevojčice plaču i ciče, a kordoni milicije pokušavaju da odbrane Čolića od masovnih izliva strasti. U anketi lista "Zdravo" Čolić pobjeđuje u kategoriji najdraža ličnost, a sve novine donose naslovnu stranu sa njegovim likom.  

Zdravko Čolić - Kao moja mati /video/

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana