Pisma pronašla izgubljeni duet velikana svjetske muzike VIDEO

Nikola Lugić
Pisma pronašla izgubljeni duet velikana svjetske muzike VIDEO

Zahvaljujući otkriću pisama koja su razmijenili velikani američke muzike Džoni Keš i Rej Čarls, u prodaji se krajem oktobra pojavio "izgubljeni" duet koji su njih dvojica snimili prije skoro 30 godina.

Kompoziciju "Why me. Lord" Krisa Kristofersona Keš i Čarls snimili su 1981. godine, ali ona iz nepoznatih razloga nikada nije bila objavljena. Sada je uvrštena u novu kolekciju pjesama Reja Čarlsa pod nazivom "Rare Genius: The Undiscoveres Masters". Dva pisma koja je u vezi sa tom numerom Keš napisao Čarlsu otkrivena su u maju u arhivu Memorijalne biblioteke Reja Čarlsa u Los Anđelesu, u okviru priprema za snimanje dokumentarnog filma o njemu.

Rej Čarls bilo je umjetničko ime Rejmonda Čarlsa Robinsona, legendarnog američkog crnačkog muzičara koji je rođen 23. septembra 1930. godine, a preminuo je desetog juna 2004. godine. Bio je američki pionir u soulu, koji je oblikovao zvuk ritam i bluza. U kantri i pop muziku unio je dah soula, a obradu pjesme "America the Beautiful " nazivaju klasikom, kao i čovjeka koji je izvodio.

Frenk Sinatra zvao ga je "jedinim pravim genijem u šou-biznisu", a 2004. godine časopis "Rolingston" svrstao ga je među prvih deset u svom popisu stotinu besmrtnika.

Rodio se u gradu Albaniju u SAD. Roditelji su mu bili Bejli i Areta Robinson. Otac je napustio porodicu vrlo rano. Kad je imao pet godina, umro mu je godinu mlađi brat koji se utopio u kadi na otvorenom. Nedugo poslije toga počeo je da gubi vid, a sa samo sedam godina potpuno je oslijepio. Nikad sa sigurnošću nije otkrio razlog za ovakav invaliditet, ali kruže glasine da je to posljedica glaukoma. Pohađao je Floridsku školu za gluve i slijepe. Poslije tog iskustva počeo je da živi samostalno. Pošto je 17 godina bio heroinski zavisnik, hapšen je tri puta, ali nije bio u zatvoru poslije uspješnog odvikavanja. Kažnjen je sa godinu uslovne kazne 1966. godine. Snimio je mnogo ploča i mnogo hitova. Poznata je pjesma "Hit the road Jack". Bio je žestoki protivnik rasne segregacije i nasilja nad crnim stanovništvom Amerike, a 1961. godine otkazao je koncert zbog toga što su u dvorani bila rasno podijeljena sjedišta. Ženio se dva puta, ali se oba puta razveo. Ipak, sa sedam različitih žena začeo je dvanaestoro djece, a nadživjelo ga je 21 unuče i petoro praunučadi. U 73. godini umro je od bolesti jetre na Beverli Hilsu.

Džoni Keš je američki kantri muzičar i pjevač, a smatra se jednim od najuticajnijih američkih muzičara dvadesetog vijeka. Poznat je po svom dubokom, jedinstvenom bas-baritonu, tutnjavi svog pratećeg benda "The Tennesse Three", ponašanju i crnoj odjeći zbog koje je dobio nadimak "čovjek u crnom". Svoje koncerte je obično počinjao riječima: "Zdravo, ja sam Džoni Keš". Veći dio njegove muzike, posebno one iz kasnije karijere, obrađivao je teme tuge, moralne patnje i iskupljenja. Njegove najpoznatije pjesme su "I Walk the Line", "Folsom Prosin Bluesolsom", "Ring of Fire", "Get Rhytma" i "Man in Black". U svojoj 55-godišnjoj karijeri prodao je više od 90 miliona albuma i zauzeo "dominantnu poziciju u istoriji muzike". Od svojih ranih dana kao pionir rokabilija i roka u pedesetima, preko decenija u kojima je predstavljao međunarodnog predstavnika kantrija, Keš je izvršio uticaj na mnogobrojne umjetnike i ostavio iza sebe ogroman muzički opus. Poslije njegove smrti odata mu je pošta kao najpopularnijem muzičaru svog vremena.

Među djecom Džonija Keša, njegova kćer Rosan i sin Džon Karter su poznati kantri umjetnici sa vlastitim karijerama. Na velikom koncertu 1999. godine poštu su mu odali različiti muzičari kao što su Bob Dilan, Kris Ajsak, Vajklef Žan, Nora Džons, Kris Kristoferson, Vili Nelson i U2. Sam Keš se pojavio na kraju i nastupio prvi put poslije više od godine. Malo prije njegove smrti objavljena su dva tribjut albuma. Napisao je preko hiljadu pjesama i objavio desetine albuma. Boks set nazvan "Unearthed" objavljen je posthumno. U njemu su bila četiri CD-a s neobjavljenim materijalima koje je snimio s Rubinom kao i retrospektivni CD "Best od Cash on American". Keš je 1999. godine primio nagradu "Gremi" za životno djelo. Časopis "Rolingston" 2004. godine uvrstio ga je na 31. mjesto 100 najvećih muzičara svih vremena. Umro je 12. septembra 2003. godine.

Biblioteka

Od kraja septembra jedna biblioteka u Južnoj Kaliforniji nosi ime Memorijalna biblioteka "Rej Čarls". Tako se ovaj slavni muzičar "ugurao" među predsjednike Ričarda Niksona i Ronalda Regana čija imena nose dvije biblioteke u Kaliforniji. Razlog zašto baš ta građevina nosi ime pionira soula je taj što je, po priči mnogih njegovih prijatelja, najviše slobodnog vremena Čarls provodio u njoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana