Pijanistkinja iz Banjaluke Zorica Novaković: Putovanje epohama uz zvuke klavira

Aleksandra Madžar
Pijanistkinja iz Banjaluke Zorica Novaković: Putovanje epohama uz zvuke klavira

Banjaluka - Sala katedrale San Gotardo ispunjena do posljednjeg mjesta i publika koja je sa nestrpljenjem čekala da uživa u zvucima klavira, dočekala je talentovanu pijanistkinju iz Banjaluke Zoricu Novaković, koja je imala čast da u italijanskom gradu Marijano del Frijuli održi solistički koncert.

Mlada pijanistkinja u martu ove godine prošla je audiciju za festival "Nei Suoni dei Luoghi" ("U zvucima mjesta"), koji se održava svake godine u više različitih gradova širom Italije, pa je tako dobila priliku da se predstavi publici na sjeveroistoku Italije. Festival okuplja mlade umjetnike sa Balkana, iz Italije i Austrije koji treba da održe ukupno 30 koncerata.

- Publika je bila oduševljena. Svirala sam pred punom salom katedrale San Gotardo, što najbolje svjedoči o njihovoj zainteresovanosti za klasičnu muziku. Pozitivne reakcije su mi znatno olakšale zadatak. Koncertu je prisustvovala i Kristina Visintin, gradonačelnik, koja mi je uručila dvije knjige italijanskih autora kao mali znak pažnje - ispričala je Zorica.

Pažljivo biranim repertoarom na kojem su se našla djela Baha, Hajdna, Debisija, Šumana, Prokofjeva putovala je epohama, a za "uspješna muzička putovanja" nagrađena su aplauzima.

- Program sam birala u saradnji sa svojim profesorom klavira Snježanom Popović-Vuleta i dio tog programa sam izvela na Drugom međunarodnom takmičenju pijanista krajem aprila u Smederevu, gdje sam dobila prvu nagradu - kazala je Novakovićeva.

Koncert u Italiji, ispraćen sjajnim reakcijama prisutnih, doživljava kao veliki uspjeh i podsticaj u daljem radu.

- Doživjela sam lijep prijem italijanske publike i mnogo mi znači što su mi prišli nakon koncerta srećni i zadovoljni da mi čestitaju i zažele sve najbolje u daljem usavršavanju. Bilo je to zaista predivno iskustvo - prisjeća se pijanistkinja.

Mladim umjetnicima je, kako kaže, velika čast kada dobiju priliku da se pokažu u inostranstvu, jer nikada se ne zna ko može da prepozna njihov talenat, ponudi im saradnju i kakav veliki uspjeh može da uslijedi nakon toga.

- Takođe, stiču se nova saznanja, poznanstva i značajna iskustva, koja pomažu napretku i razvoju jednog umjetnika - smatra Zorica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana