Peticija za Ortodoks Kelts u SAD

Glas Srpske
Peticija za Ortodoks Kelts u SAD

Američka produkcijska kuća "Bounce the Cat Productions" pokrenula je internet peticiju kako bi 2012. godine prvi put dovela u SAD izvođače irske muzike "Ortodoks Kelts" iz Beograda.

- Srpski bend "Ortodoks Kelts" slavi 20 godina rada 2012. Nikad nisu nastupali u SAD - navodi produkcijska kuća u peticiji na strani njnjnj.ipetitions.com/petition/orthododžcelts, za koju su od kraja maja prikupili 900 potpisa.

Frontmen benda Aca Seltik rekao je da je vlasnik produkcijske kuće Rik Peri pokrenuo peticiju da privuče potencijalne sponzore koji bi finansirali dolazak "Ortodoks Keltsa" u Ameriku.

- Perija je oduševila činjenica da je naša verzija pjesme "Star Of The County Down" sa blizu dva miliona pregleda na sajtu "Jutkub" ostavila Van Morisona, "Chieftains", "Pogues" i ostale velikane irske muzike za više nego duplo pregleda. Svi zajedno imaju manje od milion - kaže Aca.

"Ortodoks Kelts" će nastupiti 17. juna, drugo veče "Arsenal festa" u Kragujevcu, uz zagrebačko "Hladno pivo", beogradski "Del Arno band" i kragujevačke "Darkšajns" i "Čovek bez sluha".

Grupa "Ortodoks Kelts" izvodi tradicionalnu irsku muziku kombinovanu sa rok elementima, te su značajno uticali na popularizaciju ove muzike u Srbiji i jugoistočnoj Evropi.

Grupa je osnovana 1992. godine, a prvi album su izdali 1994. godine. Dok se prvi album sastojao isključivo od standarda irske folk muzike, već od drugog albuma počeli su da uključuju i sopstvene pjesme pisane i komponovane u tom stilu. Gotovo svi članovi se deklarišu kao navijači fudbalskog kluba Seltik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana