Petar Stevanov Topalović, “Sopot”: U pripremi novi singl i treći album VIDEO

Marija Karajlić
Petar Stevanov Topalović, “Sopot”: U pripremi novi singl i treći album VIDEO

“Sopoćani” već neko vrijeme vrijedno rade na novom singlu pod nazivom “Kosmos” koji će prethoditi i novom, trećem po redu albumu pod radnim nazivom “Sopotnik”.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” frontmen banjalučkog benda “Sopot” Petar Stevanov Topalović.

- Uspjeli smo da napravimo našu fuziju muzičkih pravaca i dodamo na sve to vizantijsko postojanje, i to je u punom smislu lični pečat benda. Naš stvaralački izraz je zapravo moderni muzički hibrid daba i folklornih motiva - kaže Topalović.

* GLAS: Koliko će numera biti na novom albumu i kada ga vaši obožavaoci mogu očekivati?

TOPALOVIĆ: Najvjerovatnije će biti desetak pjesama. Singl “Kosmos” je još u pripremi i kada ga snimimo, što planiramo do juna, napravićemo kampanju na radio-stanicama. Poslije toga slijedi i snimanje video-spota, a samim tim i promocija na televizijskim stanicama.

* GLAS: Da li će na novom albumu biti gostiju kao i na prethodna dva, ili uvodite neke novine?

TOPALOVIĆ: Želja nam je da treći album bude isključivo djelo samih članova benda tako da na njemu neće biti gostiju. Novost u odnosu na prethodne albume jeste da će biti više vokala i da će sve pjesme biti na srpskom jeziku.

* GLAS: Prepoznatljivi ste i po nastupima na festivalima. Šta je u planu ove godine i kakva su iskustva sa prethodnih festivala?

TOPALOVIĆ: U planu su nastupi na Long plej festivalu u Beogradu, na Trenčtaun festivalu u Subotici 1. maja, kao i na Egzitu u Novom Sadu. To su oni nastupi koji su definitivno dogovoreni za sada. Posebno nam je drago da sviramo na festivalima, jer smo uvijek imali dobar prijem kod publike. Recimo, koncert na Trnfestu u Ljubljani ostao nam je u fenomenalnom sjećanju jer nas je 1.500 ljudi u tri navrata vratilo na bis i sa ovacijama ispratilo kući.

* GLAS: Oprobali ste se i u filmskoj industriji. Kakvi su utisci sa snimanja filma “Zduhač” i da li ćete nastaviti sa “izletima” u glumačke vode?

TOPALOVIĆ: Utisci sa snimanja su odlični. Čast nam je bila družiti se sa poznatim glumcima i veličinama poput Srđana Todorovića, Nikole Koje, Nikole Pejakovića i drugih. Sjajno je bilo osjetiti radnu atmosferu, kao i magiju nastanka filma. Ako nas neko pozove da glumimo, ponovo ćemo to uraditi sa zadovoljstvom.

* GLAS: Kakvo je iskustvo sa projekta “Radnička hronika”? Da li će se nastaviti saradnja sa Narodnim pozorištem RS?

TOPALOVIĆ: Ono što smo shvatili iz rada u pozorištu i ono sa čim smo se suočili jeste činjenica da muzika nije sama za sebe, nego da ona treba da se prilagođava ideji predstave. To je ujedno i prednost i mana i zato jeste izazov. Dobili smo jedno iskustvo koje nam je dalo potpuno drugi pogled na muziku, jer smo se do sada navikli da radimo samo muziku zbog muzike. To je novo polje djelovanja i otvorilo nam se novo viđenje muzike i za bend. Iskreno se nadamo da ćemo ponovo dobiti poziv da sarađujemo sa pozorištem.

* GLAS: Oni koji su imali priliku da prisustvuju vašim “lajv” nastupima kažu da je u pitanju “zanimljiva stilska smjesa sa izuzetnim performansom, kao i da niko ne može da odoli ogromnoj kreativnoj energiji i ozbiljnom muzičkom i produkcijskom umijeću”.

TOPALOVIĆ: Poslije albuma “Dubalkan” na kojem se, između ostalih, nalazi i pjesma “Mikrokosmos”, kao i albuma “Eljuilibrium”, vrijedno radimo pripremajući najavni singl “Kosmos” Izbacivanjem trećeg albuma koji nosi radni naziv “Sopotnik”, prirodno se zatvara krug. Na relaciji “Mikrokosmos” – “Kosmos”.

Šest godina

Otkako su osnovani 2005. godine, “Sopoćani” su izdali dva albuma. “DUBalkan” iz 2007. godine kao i album “Equlibrium” iz 2009. godine urađeni su za izdavačku kuću “Menadžer” iz Banjaluke, a snimani, producirani i miksani u studiju “Jarring Effects - Lyon” u Francuskoj.

Nagrada

Tokom aprila 2009. godine bendu se ukazala prilika da rade na muzici za predstavu “Balon od kamena - moja sjećanja” Narodnog pozorišta Republike Srpske. Muzika je snimljena u “Sopot” studiju, a za finalni zvuk i produkciju pobrinuli su se članovi benda. Na 26. susretima pozorišta BiH u Brčkom stručni žiri im je dodijelio nagradu za najbolju muziku.

Aktuelni članovi benda

Postavu “Sopota” čine Petar Topalović - vokal, sempler i efekti, Milan Aćimović - klavijature i vokali, Saša Predojević - bubanj i udaraljke, Đurica Štula - gitara i bas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana