Pepersi spremaju novu muzičku poslasticu

Nikola Lugić
Pepersi spremaju novu muzičku poslasticu

Jedna od najuticajnijih rok grupa današnjice "Red hot čili pepers" počinje u julu snimanje novog albuma koji bi u prodaji trebalo da se nađe već krajem ove godine.

Bubnjar benda Čed Smit otkrio je da već imaju dvadesetak spremljenih pjesama, te da još nisu odlučili kako će se album zvati.

Ovo će "Pepersima" biti prvi album sa novim gitaristom Džošom Klinghoferom koji je zamijenio Džona Frušantea. Sigurno je da će bend sa novim gitaristom zvučati drugačije, ali Smit uvjerava fanove da se ne uzbuđuju, jer će "Pepersi" i dalje imati isti prepoznatljivi zvuk.

- Novi album će sigurno zvučati poput "Čili pepersa", ali je sigurno da će na određen način biti drugačiji. Drago mi je da tako, jer to dokazuje da napredujemo. Takve stvari nas održavaju u životu i tjeraju da nastavimo dalje, stvarajući novu muziku. Veoma je uzbudljivo i zanimljivo da vidimo šta ćemo ovaj put napraviti - izjavio je bubnjar Čed Smit za muzički magazin "Music Radar".

Smit je takođe naveo da materijal za deseti album skupljaju od oktobra prošle godine i da će grupa za nekoliko sedmica biti spremna da uđe u studio sa producentom Rikom Rubinom.

- Predprodukcija će trajati nekoliko mjeseci, ali ćemo već u julu početi da snimamo prave pjesme. Već imamo dosta materijala, negdje oko dvadesetak pjesama - rekao je Smit.

Smit se takođe kratko osvrnuo i na prošlogodišnji odlazak gitariste Džona Frušantea, koji je "Peperse" napustio kako bi se mogao bolje posvetiti radu na samostalnom materijalu.

- Bili smo razočarani i tužni kada je Džon odlučio da napusti bend, ali on može da radi šta hoće i treba da slijedi svoj put - kazao je Smit.

Novi gitarista Džoš Klinghofer se, kako tvrdi Smit, odlično uklopio u rad grupe i već sada ima vrlo aktivnu ulogu.

- Džoš je prava kreativna energija. On će svirati na gitari, pisati pjesme, pjevati i svirati na tastaturama - pohvalio je Smit novog člana "Pepersa".

"Red hot čili pepers" su jedna od grupa koje imaju najprepoznatljiviji zvuk, koji objedinjuje najraznovrsnije muzičke stilove: fank, rok, pank, pank rok, metal i psihodeliju. Grupa je osnovana 1983. godine u Los Anđelesu i od tada je mijenjala nekoliko postava, a od samog početka članovi grupe su pjevač Entoni Kidis i Mihael Fli Balzari. U dopuni njima dvojici, na gitari je bio Hilel Slovak, a na bubnju Džek Ajrons. Međutim, Slovak je umro od predoziranja heroinom 1988. godine, što je prouzrokovalo Ajronsov odlazak. Ajronsa je ubrzo zamijenio D. H. Peligro, bivši bubnjar "Dead Kennedysa", prije nego što su našli stalnu zamjenu Čada Smita, dok je Slovaka zamijenio Džon Frušante. Ta postava je snimila njihov četvrti i peti album, "Mother's Milk" 1989. godine i "Blood Sugar Sex Magik" 1991. godine. "Blood Sugar" je bio presudan za uspjeh i prodao se u više od 12 miliona primjeraka. Međutim, Frušante se nije mogao nositi s pritiskom slave, te je iznenada napustio sastav 1992. godine. Kidis, Fli i Smit angažovali su Dejva Navara iz "Jane's Addictiona" za njihov idući album, "One hot Minute", koji nije uspio da parira presudnom uspjehu "Blood Sugara", prodao se u nešto manje od šest miliona primjeraka. Poslije toga Navaro je otpušten zbog kreativnih razlika. Frušante je, dok je bio odsutan, postao zavisnik i skoro umro. Godine 1998. izašao je iz komune, i na zahtjev Flija, vratio se u sastav. Otišli su u studio 1999. godine da snime "Californication", koji se prodao u 15 miliona primjeraka, te postao njihov najuspješniji album do danas. Popraćen je tri godine kasnije s "By The Way", koji je nastavio njihov uspjeh. Godine 2006. izdali su dvostruki album "Stadium Arcadium" koji je prestižni "Rolingston" magazin izabrao za drugi najbolji album godine, a bio je nominovan i za album godine Gremi nagrade 2007. godine.

Filozofija zvuka

"Red hot čili pepers" najpoznatiji po snažnoj Flijevoj bas gitari specifičnog zvuka, koja preovladava nad gitarom u gotovo svim njihovim pjesmama.

Njegov stil ima osnov u pank-rok tradiciji, fanku i bluzu. Bas je glavni instrument u bendu i daje ritam svim pjesmama. Tvrde melodije u niskim tonalitetima i jedinstvene tehnike sviranja učinile su Flijeve bas rifove nezaboravnim.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana