Paolo Nutini - Buntovnik koji je osvojio planetu

Alekesandra Rajković
Paolo Nutini - Buntovnik koji je osvojio planetu

Mladi pjevač Paolo Nutini, svojim novim albumom "Sunny Side Up", dospio je na prvo mjesto liste albuma u Velikoj Britaniji, čime je samo nastavljena uzlazna linija njegove karijere.

Ovaj mladi Škotlanđanin, sa italijanskim porijeklom, na prvim nastupima podsjećao je na brojne mlade buntovnike željne dobre zabave, popularnosti i provoda. Čak se ispisao iz škole da bi sa grupom "Speedway" mogao da ide na turneje. Tako je odbio da prihvati porodični biznis brze hrane, koji je otac želio da mu ostavi. Na turnejama je okusio "žive" nastupe, kao i miksanje u studiju. Prvi ozbiljan korak napravio je početkom 2003. kada je David Seddon kasnio na koncert u Paisley, Nutinijevom rodnom gradiću. Paolo je sa nekoliko pjesama zabavljao publiku, a to se kasnije pokazalo kao njegov sudbinski nastup.

Publika je bila oduševljena, a tu je bio i jedan menadžer koji ga je odmah uzeo "pod svoje". Mladi muzičar je odmah preselio u London, gdje je počeo da nastupa po pabovima, a kasnije i na koncertima poznatih zvijezda, među kojima su bili i "Rolingstonsi".

Kasnije su muzičari prepričavali kako Nutini, svirajući kao maloljetan po pabovima, nije mogao da popije nijedno pivo da bi se zagrijao pred nastup.

Kada je napunio 18. godina, sredinom 2005. najbolji poklon za punoljetstvo dali su mu ljudi iz "Atlantik rekordsa" koji su ponudili ugovor za izdavanje albuma. Ubrzo su počeli prvi singlovi, pa je bilo logično da uslijedi i cijeli album.

"These Streets" je izbačen na tržište sredinom ljeta 2006, a producent je bio Ken Nelson, koji je poznat po radovima sa grupom "Coldplay".

Čim se album pojavio u javnosti, odmah su poredili sa Morisonom, jer i Nutini gaji pop-rok zvuk sa akustičnom gitarom u prvom planu. Osim "tugaljivih" pjesama, Nutini ima i vrlo vesele kompozicije.

Na listi najboljih britanskih albuma, "These Streets" je bio na trećem mjestu, u samo dvije sedmice po objavljivanju već je bio zlatni, a nekoliko sedmica kasnije - platinast. Kritike su prema Paolovom debiju bile izrazito naklone, britanski magazin "Uncut" mu je dodijelio četiri od pet zvijezda, a američki "Rolling Stone" je napomenuo da je on jedan od deset umjetnika u 2006. na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Prvi album počinje sa "Jenny Don't Be Hasty", navodno istinitoj priči kada ga je starija žena pokušala da zavede u jednom baru. Ona je rekla da ima 23 godine, a kao pravi italijanski zavodnik Paolo je rekao da ima 22, iako je imao samo 18.

"Last Rewuest" i "Rewind" su tipične Blantovske romantično-tužno-melanholične pjesme iz Nutinijevog opusa.  Naslovna pjesma je je skroz akustična, dok je "New Shoes" nešto živahnija i zabavnija i kao što i naslov kaže, jednostavno govori o novim cipelama.

Čim se pojavio, Nutiniju su prorekli blistavu karijeru, a sudeći po popularnosti novog albuma nisu ni pogriješili.  Osim pjesmama, Paolo je curice osvojio izgledom, ali i reputacijom mladog buntovnika.  

Dnevnik života

Paola Nutinija često porede sa Džejmsom Blantom iako je malo manje nježniji od njega.

- Moje pjesme su autobiografsko putovanje, ili ako baš želite, dnevnik koji bilježi posljednje tri godine mog života - rekao je Nutini za svoje ranije pjesme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana