“Paladio string kvartet” nastupio u Banskom dvoru: Pop i rok u duhu klasike

Milanka Mitrić
“Paladio string kvartet” nastupio u Banskom dvoru: Pop i rok u duhu klasike

BANjALUKA - Muzika je lijek, podrška, radost, divni oblik umjetnosti kojeg mnogi sa sobom kroz život vode poput kakvog saputnika. Jedni slušaju, drugi stvaraju, a muzika opstaje u svakom vremenu, a sada, više nego ikad, muzika svijetu pomaže da zacijeli rane teških dana.

Ove godine skoro svi festivali i veći koncerti su otkazani pa je svaki koncert uživo koji bude moguć prava rijetkost i potreba, što je, nakon tek nekoliko održanih koncerata ove godine, pokazao i nastup “Paladio string kvarteta” u Banjaluci.

“Paladio string kvartet”, za čiji koncert su pozivnice bile razgrabljene u rekordnom roku, u četvrtak naveče nastupio je u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra pred ograničenim brojem posjetilaca, a prisutni su imali priliku da čuju izvođenja obrada poznatih svjetskih izvođača.

Među muzičarima čije pjesme su ispunile koncertnu dvoranu su Sting, “Nirvana”, “Led cepelin”, Gans en rouziz” i drugi, a nadahnuta izvođenja popularnih numera u klasičnom maniru prisutni su nagradili snažnim aplauzima.

- Na ovom koncertu željeli smo da predstavimo nove aranžmane koje je radila naša prva violina Milana Smiljanić, tako da smo s uzbuđenjem izvodili prvi put neke kompozicije javno. Kada pravimo nove aranžmane, uvijek nam je najveći izazov kako da te kompozicije iznesemo pred publikom, jer nam ta energija publike baš puno znači - rekla je violinistkinja Renata Medinac Kaurin.

“Paladio string kvartet” osnovan je prije četiri godine, a u sastavu su umjetnici Milana Smiljanić (prva violina), Renata Medinac Kaurin (druga violina), Kristina Moconja (viola) i Ozren Četković (violončelo).

Sastav često, osim pomenutih bendova i muzičara, izvodi numere Frenka Sinatre, “Koldpleja”, Sije, Bili Ajliš i drugih, a namjera im je da klasiku približe na jedan uzbudljiv i zanimljiv način posvetivši nastupe kako klasici, pop i rok muzici, tako i filmskom stvaralaštvu.

Pjesmu “ Horizons”, koja je njihov autorski prvenac, objavili su prije tačno godinu dana, a sarađivali su sa “Balkan ekspresom”, Vanjom Mišić, “Libertangom” i drugim umjetnicima i nastupali na brojnim muzičkim manifestacijama širom Republike Srpske.

Ove godine predstavili su video-snimke obrada pjesama “BadGuy” i “Samo uživaj” u saradnji sa Draganom Moconjom i Vedranom Ševčukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana