Pakleni vozači rokenrola

Dejan Vujanić
Pakleni vozači rokenrola

"Rock open air festival - Banja Luka 2009" biće održan 17. i 18. jula 2009. godine na Autodromu u Zalužanima, a pored velikih imena iz svijeta muzike, poput britanske kultne rok grupe sedamdesetih "Uriah heep ", zatim "BC sweet ", te njemačkog benda "Quo", prve večeri sa početkom u 20.45 časova nastupiće i regionalne zvijezde "Atomsko sklonište".

Pulski sastav "Atomsko sklonište" jedna je od najznačajnijih grupa svoga vremena, a njegova istorija predstavlja možda najkompleksniju i najupečatljiviju priču ispričanu na ex-Yu rok prostorima.

Istorija grupe zadire u 1968. godinu kada je u Narodnom kazalištu u Puli premjerno izvedena predstava "Atomsko sklonište", koju je režirao pjesnik Boško Obradović. Za tu predstavu reditelj je napravio izbor iz svjetske antiratne poezije, a uvrstio je i svoju pjesmu "Kuga u Danagnu" (protiv rata u Vijetnamu) i "Vaclavske namesti" (protiv vojne intervencije Sovjetskog saveza u Čehoslovačkoj).
Budući da je Obradović dugo godina njegovao ideju o formiranju rok grupe koja bi radila muziku na njegove tekstove, jednom prilikom je ispred pulskog "Jadrana", gdje su se okupljali muzičari, nekolicini iskusnih instrumentalista ponudio fasciklu sa svojim tekstovima.
Ubrzo je napravljen i dogovor o zajedničkom radu i oformljen je bend "Atomsko sklonište". Bilo je to 26. februara 1977. godine, a grupu su činili basista Bruno Langer (eks Boomerang), pjevač Serđo Blažić, gitarista Dragan Gužvan, klavijaturista Eduard Kancelar, bubnjar Saša Dadić i Rudolf Grum koji je pjevao prateće vokale.
Prvi veći uspjeh grupa je postigla na BOOM festivalu u Novom Sadu, decembra 1977. godine. U proljeće 1978. godine učestvovali su na Omladinskom festivalu u Subotici, a ubrzo im je izašao prvi album "Ne cvikaj, generacijo", na kome su precizno formulisali hard rok zvuk sa antiratnim i kataklizmičnim tekstovima koji su dosta dugovali u to vrijeme već demodiranoj hipi ideologiji. Debi im donosi prve hitove: "Pomorac sam majko", "Kinematograf našeg djetinjstva" i "Ne cvikaj, generacijo". Drugi album "Infarkt", opremljen knjigom fotografija Toneta Stojka, donio im je nove koncertne favorite "Pakleni vozači" i "Djevojka br. 8". Zbog obaveza prema fakultetu grupu je napustio Eduard Kancelar, a zamijenio ga Paul Bilandžić. Svoje pozicije učvršćuju na dobro uvježbanim koncertima obogaćenim scenografijom sastavljenom od bodljikavih žica, a jednom prilikom, u ljubljanskoj hali "Tivoli", iznad bine je bilo razapeto trista kišobrana. Grupa regrutuje vjernu publiku, ali postaje česta meta dijela kritike koja im najčešće upućuje zamjerke zbog nategnutosti Obradovićevih tekstova. Na negativne kritike reaguju otvorenim pismima u kojima se razračunavaju sa novinarima koji im nisu po volji. Treći album uz veliku medijsku kampanju snimaju na poluostrvu Stoja u blizini Pule, u pokretnom studiju "Mobile One ", koji su upravo prije njih koristili AC/DC za snimanje koncertnog albuma. U produkciji Johna Etchellsa i Billa Ainswortha 1980. godine nastaje ploča "U vremenu horoskopa". U tom periodu Paul Bilandžić više nije bio član grupe, jer je osnovao svoj "Lilihip" i "Sklonište" nastavlja kao kvartet. Živi album "Atomska trilogija" snimaju ljeta 1980. godine na koncertu u Domu JNA u Puli. Već sljedeće godine izlazi album "Eytrauterina" sa istim producentima, ali ovog puta u francuskom "Super Bear" studiju gdje su prije njih radili Elton John, Kate Bush i Pink Floyd.

Muzičku novost na ploči predstavlja uvođenje harmonike u pjesmi "Smanji gas". Dobijaju i novog bubnjara Zdravka Širolu, a poslije ove ploče raskidaju saradnju sa Boškom Obradovićem. Vođa sastava postaje Bruno Langer, koji piše tekstove i muziku. U londonskom "JAM" studiju 1982. godine snimaju album "Mentalna higijena", a gost na saksofonu je Mell Collins, koji je svirao sa sastavima Rolling Stones, Dire Straits i King Crimson. Iste godine odlaze na svirke u SAD i na Floridi rade album "Space Generation " koji je kod nas licencno objavio PGP RTB. U zagrebačkom "Trooly sound " studiju snimaju album "Zabranjeno snivanje". Godine 1986. Langer i Gužvan, pod imenom "Atomic Shelter ", sa američkim muzičarima "Wes Taltonom", vokal, Fredie Stuckeyem, klavijature i David Prisleyem, bubnjevi, snimaju ploču "This Space Ship " koja, takođe biva licencno objavljena kod nas. LP donosi šest starih, prearanžiranih pjesama i četiri nove. Koncertni album "Jednom u životu" ujedno je i posljednji na kome se pojavljuje Serđo Blažić. Poslije duge bolesti on je preminuo 18. januara 1987. godine. Krajem iste godine, Langer kreće sa novom postavom. Pojačan mladim gitaristom Rankom Švorcanom i bubnjarem Nikolom Durakovićem, on preuzima i vokalnu ulogu i održava "Atomsko sklonište" do današnjih dana.
Album "Criminal Tango " objavljuju 1990. godine. U Americi im 1992. godine izlazi CD "East Europe Man ", koji su snimili sa pjevačem Vesom Taltonom. Grupa i danas nastupa istim žarom kao i na početku svoje karijere.

Sadašnja postava

Sadašnju postavu "Atomskog skloništa" čine Bruno Langer (vokal, bas gitara), Ranko Švorcan (gitara) i Nikola Duraković (bubnjevi). Izdali su ukupno osam studijskih albuma, dva "živa", dvije kompilacije i tri singla kao "Atomic Shelter ".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana