Pad grupe Gorilas predviđen za april

Marija Karajlić
Pad grupe Gorilas predviđen za april

Album "Pad" (The Fall) grupe "Gorilas" od 16. aprila biće objavljen na vinilu, a 18. aprila stiže i izdanje na disku. Dejmon Albarn, bivši frontmen grupe "Blur" i čovjek koji se krije iza crtanog muzičkog pseudonima "Gorilas", kaže da je novi album završen uz pomoć novog tablet kompjutera iPad.

- Uradio sam album u toku naše američke turneje, jer u takvim prilikama imam toliko vremena, "praznog hoda" između obaveza, koji obično ne može na neki način da se iskoristi - objasnio je Albarn.

Dodao je da je ovo bio fantastičan način da se radi na albumu, jer je otkrio do sada nepoznate stvari.

- Shvatio sam da mi je rad u toku dana, bilo da smo u hotelu ili da čekamo nešto na samom mjestu koncerta izuzetno prijao - rekao je Albarn.

Inače, grupa "Gorilas" je muzički projekat koji su osmislili Dejmon Albarn i Džejmi Hevlet 1998. godine. Specifični su bili od samog starta jer je ovaj projekat podrazumijevao njihovu muziku, a u video-spotovima su se pojavljivali kao likovi iz crtanih filmova.

Ovaj bend je sastavljen od četiri animirana člana i to, 2D frontmen, Murdok Nikejls - bas gitara, nodl -gitara i vokali kao i Rasel Hobs - bubnjevi. Danas su aktuelni članovi Dejmon Albarn - vokal, gitara i bas gitara, Džejmi Hevlet koji radi na ilustraciji i vizuelizaciji, Majk Smit na tastaturi i Kas Braun na bubnjevima.

Njihov fiktivni svijet zaživio je kroz bendov veb sajt i video-klipove. Njihov stil na kompozicijama je pun muzičkih žanrova, gdje se osjećaju razni uticaji dab, hip-hopa, alternativnog roka, elektronike i pop muzike.

Bend je 2001. godine debitovao albumom "Gorilas" koji je prodat u preko sedam miliona kopija i tako im obezbijedio ulazak u Ginisovu knjigu svjetskih rekorda kao najuspješniji virtuelni bend. Takođe je bio nominovan za "Mercury Prize", ali je nominacija povučena na njihov zahtjev.

Njihov drugi album "Demon Days" iz 2005. godine proglašavan je platinastim izdanjem pet puta u Ujedinjenom Kraljevstvu, dva puta u SAD, a zaradio je i pet "Gremi" nominacija u 2006. godini. Pobrao je i nagradu u jednoj od nominacija i to u kategoriji za "Best Pop collaborations with Vocals".

Imali su takođe dvije "B-sides" kompilacije, kao i remiks izdanje. Kombinovanom prodajom albuma "Gorilas" i "Demon Days" 2007. godine otišlo je 20 miliona albuma.

Njihov treći studijski album pod nazivom "Plastic Beach" objavljen je u martu 2010. godine, a počeli su da rade na njemu 2007. godine.

- Pravim najveći pop snimak koji sam ikad zamislio na mnogo načina, i uz sve moje iskustvo pokušaću da prezentujem nešto što ima dubinu - rekao je tom prilikom Albarn.

Na ovom albumu gostovali su Snup Dog, Lu Rid, Mos Def, Bobi Vomak, Mark Smit, Mik Džons, Litl Dragon, kao i Libanski nacionalni orkestar orijentalne arapske muzike.

Sredinom januara 2010. godine najavljeno je da će "Gorilas" biti vodeći bend posljednje večeri na "Coachella music festival " koji se održava sredinom aprila. Prvi singl sa ovog albuma "Stylo" na kojem su sarađivali Bobi Vomak i Mos Def bio je dostupan za "skidanje" sa interneta već od 26. januara.

"Plastic Beach" se prvi put pojavio 3. marta 2010. u Japanu i pobrao pozitivne recenzije kritičara. Kako bi se prilagodili temi ovog albuma njihov veb sajt je dramatično promijenjen, a virtuelna turneja je sadržavala i igricu "Escape to the Plastic Beach". Poslije toga slijedila je internacionalna turneja, a potom i svjetska pod nazivom "Escape to the Plastic Beach World Tour ".

Na poluturneji "TV mockumentary Charts od Darkness" bilo je očigledno da su Albarn i Hevlet iza projekta.

- Moglo je biti 50 ljudi na projektu, ali bila su samo nas dvojica i drago mi je ako smo uspjeli da budemo prepoznatljivi - istakao je Albarn tom prilikom.

Lajv nastupi

Ovaj bend je, između ostalog, prepoznatljiv i po svojim "lajv" nastupima. Neki od posljednjih koncerata su i na "Glastonbury Festival" u junu protekle godine, kada su učestvovali na "Friday Pyramid stage slot". Dvije godine zaredom je Dejvid Albarn postao prvi vodeći izvođač na ovom festivalu.

Takođe su "rasturili" na turneji koja ih je odvela do Amerike u oktobru, Evrope u novembru pa sve do Australije i Novog Zelanda kao i Azije u decembru.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana