Ovo je najpopularnija pjesma svih vremena, evo šta kaže njen autor

Headliner.rs
Ovo je najpopularnija pjesma svih vremena, evo šta kaže njen autor

Journey je 1981. objavio stvarno veliki hit – “Don’t Stop Believin'”. Koliki? Pa, recimo, “najpopularnija pesma svih vremena”? To je “markica” koju je Forbes nedavno stavio na pjesmu, koju će bend sigurno izvesti kada večeras izađe na stadion Hersheypark stadionu u Heršiju.

Naime, prema "RIAA" (Američka asocijacija diskografa), “Don’t Stop Believin’” je sada 18 puta platinasti singl. To znači da je od čiste prodaje i drugih oblika potrošnje – kao što je streaming – pjesma “zaradila” najmanje 18 miliona ekvivalentnih jedinica samo u SAD.

Dugogodišnji klavijaturista i tekstopisac Džonatan Kejn govorio je nedavno za "Yahoo Magazine" o 50. godišnjici benda i kako se osjeća u vezi sa uspjehom pomenute pjesme.

– Postojalo je mnogo, mnogo, mnogo sjajnih pjesama u naše vrijeme, i ta ocjena je velika čast. I naravno, budući da smo na turneji, priznanje je stiglo u pravom momentu za nas – rekao je Kejn.

Kejn je takođe govorio o pisanju pjesme sa bivšim članom benda Stivom Perijem, ali i otkrio da popularnost i uspjeh pjesme za njega nisu iznenađenje.

– Za mene je to uvijek bila posebna pjesma jer nam svima daje dozvolu da sanjamo. Kada sam se prvi put pridružio bendu, moja poruka im je bila da moramo da napišemo pjesmu koja će komunicirati sa fanovima. ’Don’t Stop Believin'” je bio svjesni pokušaj Stiva i mene da ih dovedemo u našu pjesmu. Ima mnogo djevojaka i dječaka iz malog grada koji žele da uđu u ponoćni voz koji vozi bilo gdje.

Umjetnik se našalio da su ovom pjesmom “prekršili mnoga pravila”. Većina onoga što je postalo viralno je na početku pjesme, a određeni dijelovi se više nikada ne čuju.

– Pa, refren se dešava samo jednom, i dolazi odmah. A Nil solira čak i prije nego što Stiv zapjeva. A ipak je postala najviše 'skidana' rok pjesma svih vremena - rekao je on.

Journey je na turneju po SAD i Velikoj Britaniji ovog ljeta zajedno sa Def Leppardom i Steve Miller Bandom.

Pjesma “Don’t Stop Believin'” dodatnu popularizaciju doživjela je nakon što je korištena u finalnoj sceni, po mnogima, najbolje serije svih vremena, "Porodica Soprano".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana