Otvoreni "Dani Vlade Miloševića" u Banjaluci

Milanka Mitrić
Otvoreni "Dani Vlade Miloševića" u Banjaluci

BANjALUKA - Koncertom Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzičke škole "Vlado Milošević" iz Banjaluke večeras je u prepunoj koncertnoj dvorani Banskog dvora otvorena manifestacija "Dani Vlade Miloševića".

Publika je imala priliku da uživa u kompozicijama Vlade Miloševića (Kočićeve riječi i Četvrta bosanska elegija), Đoakina Rosinija (uvertira iz opere Gospodin Bruskino i La Danza), Jozefa Hajdna (koncert za trubu i orkestar u Es-duru) i Feliksa Mendelsona (prvi koncert za klavir i orkestar u ge-molu).

- Akademija umjetnosti UNIBL i Muzikološko društvo Republike Srpske od 2000. godine njeguju ovu tradiciju i ovaj praznik muzike u čast Vlade Miloševića. Nadam se da je publika uživala u večerašnjem koncertu - rekla je dekanica Akademije umjetnosti UNIBL Dragana Purković Macan.

Poseban dio večeri bio je posvećen Miloševićevim kompozicijama "Četvrta bosanska elegija" i "Kočićeve riječi", koje su večeras premijerno izvedene Banjaluci.

Djela, zajedno sa orkestrom, izveli su združeni mješoviti horovi Akademije umjetnosti UNIBL, Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu, Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci "Kerubini" i Ansambl "Aleksandar Nevski" iz Banjaluke.

- Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što će u okviru svih programa ove godine biti izvedeno neko delo Vlade Miloševića. Kompozicija napisana 1973. godine večeras je premijerno izvedena, odnosno, dve kompozicije iz cikličnog dela "Bosanske elegije", za koje je tekst napisao Ranko Risojević. Jedna je "Četvrta bosanska elegija" posvećena direktno Vladi Miloševiću, a druga "Kočićeve riječi" - objasnio je profesor Akademije umjetnosti Saša Pavlović.

Otvaranju događaja prisustvovala je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović koja je istakla da joj je veliko zadovoljstvo što prisustvuje ovoj manifestaciji, te da joj je posebno drago što je ovako posjećena.

- Ovo je naš mali dug koji pokazujemo prema velikom čovjeku koji je na kulturu mapu stavio i Banjaluku i cijeli naš kraj. Mi smo se okupili ovdje da pokažemo poštovanje, ali i istaknemo činjenicu da smo svjesni toga da su oni velikani koji su sastavni dio našeg identiteta, ne samo dali doprinos u svojim oblastima, nego i u razvoju čitavog našeg društva - kazala je Cvijanovićeva.

Kao solisti na večerašnjem koncertu nastupili su Nenad Marković (Srbija) na trubi i Milan Savić za klavirom, a koncertom je dirigovala Branka Radošević Mitrović.

Manifestacija će biti nastavljena sutra naveče, programom "Horska muzika iz pera srpskih kompozitora", koji će takođe biti održan u Banskom dvoru.

Publici će se predstaviti Akademski i Ženski akademski hor Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu, a na programu su djela Vlade S. Miloševića, Kornelija Stankovića, Stevana Stojanovića Mokranjaca, Petra Konjovića i drugih.

Gosti iz Niša premijerno će izvesti nekoliko kompozicija koje je Milošević komponovao u Nišu od 1941. do 1946. godine.

Manifestacija "Dani Vlade Miloševića" trajaće do 20. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana