Otvorena izložba Margitinih slika

Tanjug
Otvorena izložba Margitinih slika

Izložba slika Margite Stefanović Magi (1959-2002) pod nazivom “Bodljikava žica”, članice nekadašnje grupe “Ekatarina velika” otvorena je 5. novembra u punom beogradskom klubu “Good Times”.

Autor izložbe Aleksandar Ilić rekao je Tanjugu da je ideja za izložbu nastala 2008. godine kada je objavio knjigu ''Vrati u natrag'', koja se bavi njenim ličnim životom. On je ispričao da je na potpisivanju svoje knjige upoznao slikarku Olju Ivanjicki i pokazao joj radove Margite Stefanović i da je ona tada izabrala dvadesetak radova koji su večeras izloženi. Svi radova nastali su u periodu između 1997. i 1999. godine.

Ilić je dodao da će se u narednih godinu dana na svaka dva mjeseca mjenjati njeni radovi, a slijedeća promjena će biti krajem januara, pa 1. aprila kada je njen rođendan.

Prema njegovim riječima organizatori izložbe dogovorili su se da izložba bude otvorena 5. novembra, jer se na današnji dan obilježava 18 godina od smrti Milana Mladenovića. Stefanovićeva je umrla 18. septembra, a sahranjena je 21. septrembra, na Mladenovićev rođendan i to je neka ''vrsta balansa između nje i njega''.

Ona je uz pomoć Mladenovića i Bojana Pečara učestvovala u kreiranju zvuka “EKV”-a i bila zadužena za imidž benda, dizajniranje plakata i omota albuma.

Početkom aprila 1997. odlučila je da većinu radova i idejnih rješenja digitalizuje i arhivira. Pojedine motive planirala je da iskoristi na reizdanjima EKV-a, ali je na kraju ipak odustala smatrajući da će redizajn promeniti poruku na koju se publika privikla.

Sredinom 1998. godine prijateljica iz Zagreba Jasna Mikić predložila joj je da zajedno organizuju izložbu u Hrvatskoj, ali je ideja propala. Stefanović umjesto u prestonicu, odlazi u Pulu na prvu kulturnu razmjenu nakon rata, ali kao muzičar. Tada je nastupila sa zagrebačkim bendom “Veliki bijeli slon”.

Od januara do oktobra 1999. uz pomoć digitalne štampe na kartonu dovršila je svoje radove koje je ponovo arhivirala, a jedan dio poklonila prijateljima. Preminula je 2002. godine.

Muzičar Vladimir Janković-Džet, koji je prisustvovao otvaranju izložbe, smatra da je EKV popularna jer ima ''svojevrstan kult'' i to ne samo u Beogradu već i na cijelom prostoru bivše Jugoslavije te da je moguće da je tom kultu doprinijela ''morbidna dimenzija'', jer su od originalne postave benda gotovo svi članovi preminuli.

''Oni su bili bend specifičnog muzičkog izraza i imaju priču drugačiju od ostalih i mislim da nisu bili dovoljno prepoznati u vrijeme kada su bili veoma aktivni na muzičkoj sceni'', rekao je Janković, dodavši da je taj bend imao jednostavnu formu muzike i da smatra da je upravo Margita na klavijaturama davala dimenziju koju drugi bendovi nisu imali.

Na današnji dan, prije 18 godina preminuo je Milan Mladenović, frontmen grupe ''EKV''. Mladenović je bio pjevač, gitarista, kompozitor i tekstopisac koji je nakon “Limunovog drveta” i “Šarla akrobate”, osnovao sa svojim kolegama Dragomiroma ''Gagijem'' Mihajlovićem, Švabom Radomirovićem i Dušanom Dejanovićem, bend “Katarina Druga” koji je kasnije preimenovan u “Ekatarina Velika”.

Grupa je izdala ukupno sedam studijskih albuma - “Katarina II” (1984), “Ekatarina Velika” (1985), “S vetrom uz lice” (1986), “Ljubav” (1987), “Samo par godina za nas” (1989), “Dum dum” (1991), “Neko nas posmatra” (1993), kao i tri “live” albuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana