Otvoren trinaesti međunarodni festival horova Zlatna vila

Agencije
Otvoren trinaesti međunarodni festival horova Zlatna vila

Prijedor - Trinaesti međunarodni festival horova "Zlana vila" otvoren je sinoć u Prijedoru, prenijele su agencije.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić otvorio je 13. Međunarodi festival horova "Zlatna vila" na kojem će u dvije večeri nastupiti osam horova iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Poljske.

- Kada u jednom gradu horsko pjevanje traje od 1885. godine, onda je logično da to građani vole, osjećaju i razumiju. Aplauzi publike ovdje su uvijek ili identični ili veoma blizu odlukama žirija i to je znak da prijedorska publika osjeća, voli i razumije horsko pjevanje i zato će ovaj festival trajati još mnogo godina - rekao je Pavić, otvarajući "Zlatnu vilu".

Prve festivalske večeri publici su se predstavili Srpsko crkveno pevačko društvo iz Pančeva, Akademski pevski zbor "Univerze na primorskem" iz Kopra, Crkveno pevačko društvo "Ostrog" iz Novih Banovaca i Hrvatski pjevački zbor "Ivan plemeniti Zajc" iz Zagreba.

Druge festivalske večeri nastupiće mješoviti hor "Jedinstvo" iz Banjaluke, mješoviti hor "Stanko Dragojević" iz Podgorice, Kamerni zbor "Ipavska" iz Vipave i hor "Dominanta" iz Krakova.

Prema propozicijama, horovi su obavezni da u dvadesetominutnom nastupu izvedu pet kompozicija - djelo starog majstora, savremeno djelo iz 20. vijeka, djelo jednog srpskog i jednog domaćeg autora, kao i djelo po slobodnom izboru.

Za vrhunske domete u horskom pjevanju biće dodijeljena plaketa "Zlatna vila" i novčana nagrada od 5.000 KM, za hor koji osvoju nagradu publike predviđena je novčana nagrada od 1.500 KM, a žiri ima mogućnost dodijeliti pet posebnih priznanja za neke od elemenata horskog pjevanja - najbolja izvedba savremenog, domaćeg i duhovnog žanra, najbolja izvedba djela starog majstora, te inovacija i virtuoznost u interpretaciji.

Nastupe horova ocjenjuje stručni žiri u sastavu predsjednik Bojan Suđić iz Beograda, te članovi Jasenka Ostojić iz Zagreba i Rade Radović iz Foče.

Prvoj festivalskoj večeri prisustvovao je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

- Želimo dati značaj svim manifestacijama kulture, pogotovo onima izvan Banjaluke budući da taj grad dominira i kulturnim sadržajima i sredstvima koje Ministarstvo dodjeljuje. Snažno podržavamo sve međunarodne, ali i druge kulturne aktivnosti u svim gradovima Srpske i budite uvjereni da će i ovaj festival biti podržan - rekao je Mutabdžija.

Mutabdžija je novinarima u Prijedoru gdje je prisustvovao otvaranju "Zlatne vile" rekao da se slaže sa sugestijom prijedorskih radnika iz oblasti kulture da u vrednovanju manifestacija u oblasti kulture ne bi smjelo biti uravnilovke nego da je potrebna gradacija po kvalitetu i po tradiciji.

- Cilj jeste decentralizacija kulture, ali isto tako cilj nije da favorizujemo festivale, već je da imamo programske aktivnosti tokom čitave godine. Sve više ćemo akcenat stavljati upravo na tu dimenziju odnosno novac davati stvaraocima koji kontinuirano tokom godine imaju aktivnosti, pogotovo ako se realizuju širom Republike Srpske - istakao je Mutabdžija.

On je ocijenio da je divno iskustvo bilo čuti četiri hora iz tri države.
- Svaki hor bio je interesantan za sebe. Ja nisam znalac horskog pjevanja, pa jedino mogu iznijeti lične utiske da mi se svaki hor dopao - dodao je Mutabdžija.

Pokrovitelj ovogodišnje "Zlatne vile" je grad Prijedor koji je za ovu manifestaciju u budžetu predvidio 50.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana