Otvoren peti "Ša fest"

Srna
Otvoren peti "Ša fest"

PRIJEDOR - Izložbom "Jugo–logo" beogradskog dizajnera Ognjena Rankovića u Galeriji "Sreten Stojanović" u Prijedoru večeras je zvanično otvoren peti "ŠA fest".

Izložbu je, u ime autora, otvorio grafički dizajner Nikola Rodić koji je istakao da je Ranković u ovom projektu rekonstruisao više od 400 logotipa koji su nastali od 1945. do 1992. godine.

"Tu su sadržana 142 autora, a izložba je podijeljena u 12 kategorija tako da će posjetioci moći da se kreću kroz različite teme, kao što su teška industrija, laka industrija, kultura, umjetnost i slično", rekao je Rodić.

On je naveo da su svi logotipi rađeni ručno i da nisu ni fotografije, ni skenirani dokumenti, što govori o komleksnosti ovog projekta.

Osim ove izložbe, na prostoru ispred galerije otvorena je izložba plakata o temi nasilje na internetu.

Šef Katedre za grafički dizajn na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Jelena Grubor navela je da je riječ o radovima studenata smjera za grafički dizajn.

"Radovi su prvenstveno vezani za radionicu koju smo, zajedno sa kolegama studentima novosadske akademije, radili na temu nasilje na internetu, a tu su i neki od radova studenata starijih godina koji su vezani za dizajn ambalaže, pakovanje i industrijski dizajn", pojasnila je Gruborova.

U okviru prve večeri "ŠA Festa" priređen je i "Art kutak" za najmlađe.

Vođa likovne radionice Milica Ćerić rekla je novinarima da su djeca večeras radila kolaž tehnikom, te da ih sutra očekuje rad sa bojom i bojanka sa motivima grada Prijedora.

"Velika je zainteresovanost djece različitog uzrasta, ali je zanimljivo i onima koji prate njihov rad", dodala je Đerićeva.

U "Antistres zoni" u Starom gradu održani su stendap nastup Neše Bridžisa i koncert Ramba Amadeusa.

Festival će biti nastavljen sutra ekološkim, muzičkim i radionicama joge, programom za najmlađe u "Art kutku" i "ŠA kids zoni", dok stariji mogu očekivati nastup benda "Buč Kesidi" i di džeja Dejana Milićevića.

"ŠA Fest", koji traje do 27. jula, i ove godine podržavaju Gradska uprava Prijedor kao pokrovitelj, te republičke institucije i mnogobrojni sponzori.

Riječ je o memorijalnom festivalu posvećen prijedorskom likovnom umjetniku i muzičaru Daliboru Popoviću Mikši. Održava se u Prijedoru, a prihod od festivala usmjerava se u istoimenu fondaciju koja podržava talentovane umjetnike i njihov autorski rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana