Otvoren “Nišvil” džez festival

Tanjug
Otvoren “Nišvil” džez festival

Uručenjem nagrade za životno djelo klarinetisti, saksofonisti i kompozitoru Milivoju Mići Tomiću, sinoć je počeo 29. “Nišvil” džez festival u niškoj Tvrđavi, pred više hiljada ljubitelja džeza.

Nagrada za životno djelo je veliko priznanje, jer se dodjeljuje na “Nišvilu” muzičarima koji su svoj radni vijek posvetili džezu, rekao je laureat Tomić.

“Nišvil” ove godine bilježi rekorde, jer će biti 80 koncerata, uz učešće više od 500 svjetskih i domaćih džez muzičara koji će nastupati na čak sedasm stejdževa u Nišu do 19. avgusta.

Organizatori očekuju više od 100.000 posjetilaca.

Prve večeri festivala nastupiće čak tri istaknuta umjetnika. Prvo će se predstaviti legendarni francuski violinista i kompozitor Žan Lik Ponti  sa svojim bendom. Pontiju će biti uručena nagrada “Car Konstantin” za poseban doprinos džezu.

Kontrabasista i bas gitarista Džon Patitući, dvostruki dobitnik “Gremi nagrade”, predstavljiće se publici u okviru “Mercy” projekta Džona Kaurda, u čijem sastavu su i bubnjar Brajan Blejd  i gitarista Stiv Kardins.

Pionirima “vorld” muzike, najuspešnijem afričkom sastavu na svetu “Osibisi”, prije nastupa biće uručen Gran pri “Šaban Bajramović” za fuziju džeza i drugih muzičkih pravaca.

Iste večeri će, takođe, nastupiti “Lidijan saund orkestar” iz Italije, zemlje sa najačom džez scenom u Evropi.
Kvintet Aleksandra Kunha  iz Brazila zatvara program prve festivalske večeri.

Boje domaćina - Niša, na samom otvaranju festivala je branila najmlađa džez grupa u Srbiji “Džezbuka”, koju čine učenici srednje i niže muzičke škole u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana