Otkriće o prvom albumu Zabranjenog pušenja: Jugoton nije želio da objavi „Das ist Valter“

Tanjug
Foto: G.S.

ZAGREB - Nekadašnji urednik u Jugotonu Siniša Škarica je otkrio da je prvobitno programska komisija te diskografske kuće pre 40 godina odbila da izda prvi album sastava Zabranjeno pušenje „Das ist Valter“.

Škarica se na svom fejsbuk profilu prisjetio kako mu je u proljeće 1984. godine menadžer Bijelog dugmeta Raka Marić donio snimke grupe Zabranjeno pušenje za koju ga je „uvjeravao da su veliki hit u Sarajevu i okolini“.

Prema njegovim riječima, programska komisija Jugotona, u kojoj su bili i trgovački putnici i referenti prodaje, je „s indignacijom odbila prihvatiti bend u kojem jedva da znaju pjevati i svirati, tvrdeći da je produkcija stanovitog Paše Ferovića ravna zvuku iz garaže“.

- Pobunio sam se rekavši da ću za njih dati ruku u vatru - naveo je Škarica, u postu povodom rođendana Mahmuta Ferovića.

Zabranjeno pušenje je prihvaćeno „uz mizeran tiraž od 3.000 primjeraka ploča“, a Škarica je naveo da je to bilo „na mišiće“, u vrijeme kada su prvi tiraži „imalo pristojnijih izvođača prelazili 15 do 20.000“. 

- Ali prošli su. A kako je završilo znamo. Samo mjesec dana po izlasku albuma „Das ist Valter“, putnik za Bosnu i Hercegovinu zvani Kirbi kukao je kako nema dovoljno robe da zadovolji gladno tržište - prisjetio se Škarica.
Prema njegovim riječima, album na kome su se našle pjesme „Zenica bluz“, „Neću da budem Švabo“ i „Anarhija ol over Baščaršija“ je za manje od godinu dana prešao nazamislivu granicu od 100.000 primjeraka, a „Novi primitivci“ su kao muzički pokret „postali priča s naslovnica“.

Škarica je napomenuo da će Ferović producirati 1985. godine Zabranjenom pušenju drugu ploču „Sabah sa šejtanom“, koja je „jedan od najuspješnijih i najvažnijih dvostrukih albuma pop muzike ovih prostora uopšte“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana