Orkestar bez granica i publika na sceni

Agencije
Orkestar bez granica i publika na sceni

Beograd - Neobičnim koncertom klasične muzike, sa publikom koja slobodno šeta po sceni Centra "Sava", novoformirani "Orkestar bez granica", sastavljen od najboljih muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, pod dirigentskom upravom Premila Petrovića otvorio je 44. Bemus, javio je Tanjug.

Prije početka dekonstruisanog koncerta, koji je osmislio mladi uspješni dirigent Petrović, njegov nešto stariji kolega, istaknuti dirigent i pedagog Bojan Suđić pozdravnim govorom otvorio je u petak uveče najznačajniji festival klasične muzike u regionu - Bemus.

Suđić je "preletio" kroz 43 godine Bemusa malom retrospektivom o tome šta je bio u vrijeme nastanka, u vrijeme optimizma u društvu kada je nastao kao potreba narastanja muzičkih apetita.

- Ono što smo gledali za 43 godine je naš muzički priključak razvijenom svetu u muzičkom smislu, zaboravljamo da mi još nismo deo tog razvijenog sveta po mnogo čemu, ali po kulturi, po Bemusu svakako jesmo - rekao je Suđić.

On je zvanično otvorio 44. Bemus okrenut od sjedišta u sali koja su bila bez publike, koja je zajedno sa članovima orkestra bila na sceni.

U veoma dobroj atmosferi, na jastucima rasutim po sceni, publika se udobno namjestila za koncert kakav još nije slušala na Bemusu.

Po formi drugačiji od onih na kakve su navikli ljubitelji takozvane ozbiljne muzike, koncert "Orkestra bez granica" bio je muzika bez granica, izvedena vrhunski profesionalno, koji je publiku potpuno razgalio i opustio kao lijep poklon bliskosti, u kojem se mora aktivno učestvovati.

Betoven i Prokofjev

Solista na svečanom koncertu otvaranja 44. Bemusa bio je izvanredni mladi njemački pijanista Hajnrih Alpers, koji je sa orkestrom izveo Koncert za klavir i orkestar br. 5 Ludviga van Betovena. Na programu koncerta je bila muzika autora 20. vijeka - Sergeja Prokofjeva, Čarlsa Ajvza i Zoltana Kodalja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana