Orkestar "Ban Svetislav Tisa Milosavljević" nastupio u Banskom dvoru

Milanka Mitrić
Foto: M.Brezo

Banjaluka - Kamerni gudački orkestar "Ban Svetislav Tisa Milosavljević", uz pratnju gostujućeg koncert-majstora Jelene Dimitrijević, članice "Beogradske filharmonije", priredio je još jedno koncertno muzičko putovanje na nastupu održanom sinoć u Banskom dvoru.

Posjetioci u koncertnoj dvorani imali su priliku da uživaju u izvođenju djela poznog romantizma, postromantizma i 20. vijeka, odnosno, u djelima Edvarda Griga, Samjuela Barbera, Jozefa Suka, kao i da čuju djelo "Cartoon" savremenog domaćeg kompozitora Zorana Erića.

- Velika je čast i zadovoljstvo raditi sa najboljim umetnicima Republike Srpske. Predano i vredno smo pristupili radu vrlo kompleksnog i teškog programa. Njihova studioznost i posvećenost detaljima uzdižu ovaj ansambl na visok nivo i obećava jednu sjajnu perspektivu kako za njih same tako i za kulturnu scenu Banjaluke. Zrelim tonom, dubiozno su fokus prebacili na zajednički zvuk ansambla i izrazom uspeli da ovaj  koncert pretvore u jedno stilsko putovanje - rekla je Jelena Dimitrijević govoreći o ovom koncertu.

Ansambl "Ban Svetislav Tisa Milosavljević" sačinjen je od akademskih muzičara, a osnovan s namjerom da, po uzoru na druge kulturne centre u regionu, Banjaluci ponudi profesionalni gudački orkestar, koji će uz svjetski repertoar, izvoditi i promovisati djela domaćih kompozitora.

Ansambl je zvanično promovisan na dan Banskog dvora 8. novembra 2020. godine, kada su održali prvi koncert.

- Ovo blago Banskog dvora je umetnički dragulj Banjaluke i meni je zadovoljstvo bilo biti deo ovog projekta – dodala je Dimitrijevićeva, osvrćući se na saradnju sa ansamblom, te na gostovanje u Banjaluci.

Ansambl "Ban Svetislav Tisa Milosavljević" čine Milana Smiljanić (prva violina), Jovana Jovanović, (prva violina), Marko Ružić (prva violina), Tijana Mijatović, (prva violina), Nataša Grujinović (druga violina), Lidija Bojinović (druga violina), Renata Medinac-Kaurin (druga violina), Andrea Vulić (druga violina), Anastasija Marić (druga violina), Srna Majar (viola), Mirjana Kremenović (viola), Ozren Četković (violončelo), Igor Babić (violončelo) i Marko Kovačić (kontrabas).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana