Oni to znaju – Vlada i (Ne)Vladina organizacija

Nikola Lugić
Oni to znaju – Vlada i (Ne)Vladina organizacija

Nekadašnji član "Idola" Vlada Divljan i njegov prateći bend "Nevladina organizacija" gostovali su u petak u banjolučkom Demofest klubu. Publika iz Banje Luke čekala je devet godina da opet vidi i čuje ovog umjetnika "novog muzičkog talasa".

Divljan je koncert otvorio pjesmom "Rusija" i izazvao burnu reakciju, inače veoma zahtjevne banjolučke publike. Uz horsko pjevanje publike i gromoglasne aplauze ispraćeni su i drugi nezaboravni hitovi "Kenozoik", "Malena", "Retko te viđam s devojkama", "Ona to zna"...

Preko 30 godina karijere i Vladina neograničena energija donijeli su raznovrstan i uzbudljiv koncert za sve prisutne poklonike "novog vala" i Divljanovih ljubavnih pjesama.

Mnogi ovog muzičara smatraju velikim romantikom, no on sam ne smatra tako.

- Iz nekog razloga me zovu romantikom, ali daleko je to od istine. Romantične su moje pjesme, a to je važno. Mene su uvijek zanimali muško-ženski odnosi i veliki dio života sam gradio proučavajući te odnose, pa su zbog toga i nastale te pjesme - rekao je Vlada.

Ove godine je i 30 godina od osnivanja "Idola", grupe koja je mnogo doprinijela revoluciji muzike na ovim prostorima.

- Mi smo kao mladi ljudi u nedostatku kvalitetnih muzičkih sadržaja sami organizovali žurke i svirke pokušavajući da prometnemo tu novu vrstu muzike, taj tzv. "novi talas" Pokrenuli smo lavinu i kasnije je samo trebalo da ojača - priča Divljan.

Dodaje i činjenicu da je novi val zahvatio cijeli svijet, ali da je na prostoru bivše Jugoslavije situacija ipak bila specifična.

- Kada je umro Tito sve se promijenilo. Popustila je cenzura i u medijima i kod ljudi. Da nije bilo toga pjesme poput "Maljčiki" ili "Radnička klasa ide u raj" sigurno još dugo vremena ne bi dospjele u medije - kaže bivši Idol.

Upravo pjesmom "Maljčiki" Vlada i organizacija, koja nije Vladina, završili su banjolučki koncert, uz obećanje da neće dozvoliti da opet prođe devet godina do ponovnog susreta.

Novi album

- Priznajem da predugo radimo na novom albumu. Problem je što sam zaokupljen raznim drugim projektima i što bend i ja funkcionišemo na relaciji Beograd - Beč. Ipak smo počeli intenzivnije da radimo na novim pjesmama i očekujemo da će novi album biti promovisan početkom maja kada planiramo i veliki niz koncerata - rekao je Vlada Divljan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana