Odlazak legende soula i fankija Ajzaka Hejza

D. Ta.
Odlazak legende soula i fankija Ajzaka Hejza

Legenda soul i fanki muzike, Ajzak Hejz koji je preminuo 10. avgusta, samo deset dana prije svog 66. rođendana, svakako je bio jedna od najznačajnijih ličnosti crnačke muzike u drugoj polovini 20. vijeka.

Širokom auditorijumu je bio najpoznatiji po tome što je 1971. godine nagrađen Oskarom za muzičku temu iz sada već legandranog filma “Šaft”, a dobio je i dva Gremija. Takođe, sve fantastične priče koje smo slušali od strane popularnog Šefa iz animirane serije “South Park ”, su obojene glasnim žicama ovog muzičkog velikana.

Ajzak Hejz rođen je 20. avgusta 1942. godine u gradiću Kovington, država Tenesi. Kao dječak je ostao bez roditelja, a vaspitala ga je baka, što je uticalo na to da mladi Hejz ima više privilegija nego njegovi vršnjaci.

Kao dječak je pjevao u lokalnom gospelu, a kasnije je spoznao čari muzike kroz klavir koji je bio njegov matični instrument do kraja života. Osim klavira svirao je saksofon, flautu i orgulje.

Hejzova karijera počinje u ranim šezdesetim kada upoznaje kompozitora Dejvida Portera, sa kojim pravi neke od svojih najboljih numera kao što su “ You Don’t Know Like Know ”, “Soul man ” i “When Sometnihng Is Wrong With My Baby ”.

Krajem sedamdesetih počinje da se bavi komponovanjem filmske muzike što će se pokazati kao dobra skretnica u karijeri, jer je za potrebe raznih filmova napravio neke od tema koje su danas poprimile status klasika.

On je u karijeri snimio više od 20 albuma, i uradio muziku za oko trideset filmova.

Ajzak Hejz je istinska muzička legenda koji je svojim izrazito iskrenom pristupu muzici uvijek bio obožavan od fanova, čime je sebi kupio kartu u jednom smjeru prema besmrtnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana