Odali priznanje Štraus dinastiji

Tanjug
Odali priznanje Štraus dinastiji

Beč - Tradicionalni bečki Novogodišnji koncert, najpopularniji svjetski koncert klasične muzike, kojim se ulazi u novu godinu, bio je prilika da svijet muzike oda priznanje dinastiji Štraus, ali i Đuzepeu Verdiju i Rihardu Vagneru, javio je Tanjug.

Koncert Bečke filharmonije iz zlatne sale Muzikferajn, koji je prenesen prvi put uživo 1959. godine, ove godine su prenijele stanice u 81 zemlju svijeta. Milioni ljudi širom svijeta imali su priliku da slušaju muziku koju su komponovali velikani klasične muzike, članovi poznate bečke porodice Štraus, ali i djela Đuzepea Verdija i Riharda Vagnera, povodom 200. godišnjice njihovog rođenja.

Kao i prošle godine Bečkom filharmonijom dirigovao je Franc Velzer Mest, a na programu su bile popularne kompozicije koje Bečka filharmonija izvodi od prvog novogodišnjeg koncerta 1939. godine - valceri i polke Jozefa i Johana Štrausa, "Štajerske igre" Jozefa Lanera. Uz muziku iz opere "Loengrin" Vagnera i "Don Karlos" Verdija na bečkom Novogodišnjem koncertu nastupili su i baletski igrači Baleta Bečke opere.

Na ovogodišnjem, 73. novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije premijerno su izvedena djela dinastije Štraus, kao što su valcer "Sa planina" ili "Hesperusbanen". Ukupno je na Novogodišnjem koncertu izvedeno sedam djela porodice Štraus. Inače u publici su bili prisutni i članovi porodice Štraus. Naime, među publikom je sjedila 90-godišnja praunuka Jozefa Štrausa Hedvig Ajgner-Štraus.

Bečka filharmonija, povodom održavanja Novogodišnjeg koncerta, objavila je, da će, kao i ranijih godina, donirati 2,5 miliona evra u svrhe humanitarne akcije "Svjetlost u tami", organizacijama Crveni krst, "Amnesti internešenel" i žrtvama mina. Sljedećim novogodišnjim koncertom, kako je saopšteno, dirigovaće Danijel Barenboim.

Kritike

Novogodišnji koncert u Beču biće prilika jednom austrijskom poslaniku da podsjeti na "tamne strane" pod nacizmom prestižnog bečkog Filharmonijskog orkestra. Poslanik stranke Zelenih i istoričar Harald Valzer zatražio je formiranje nezavisne komisije istoričara koja bi proučila period od 1938. do 1945. godine. Kritikovao je podatak objavljen na internet stranici orkestra da je prvi koncert za Novu godinu 1939. izgledao kao "vrhunski omaž Austriji", dok je u stvarnosti Austrija "bila jedno od lica političke kulture nacista". On žali što orkestar nije odao priznanje članovima "koje su nacisti deportovali i ubili", misleći prvenstveno na muzičare jevrejskog porijekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana