Od Georgieva do Apokaliptike

Sanja Jokić
Od Georgieva do Apokaliptike

Banjalučani se mogu pohvaliti činjenicom da su u 2011. godini uživali u vrhunskoj muzici svjetski poznatih atrakcija poput Kelis, Trikija, Skinreda, "Apokaliptike", ali i "Hladnog piva", "Leta 3", Kirila Džajkovskog, Vlade Podanija, Marčela, "Parnog valjka", "Goblina", Vlade Georgieva, Sergeja Ćetkovića, Tonija Cetinskog...

ORGANIZATORI FESTIVALA "DEMOFEST" doveli su ove godine svjetske muzičke zvijezde poput Kelis, Trikija i Skinred koje su doslovno "zapalili" publiku na tvrđavi Kastel a time dokazali da Banjaluka postaje nezaobilazan muzički grad koji zna da cijeni dobar i kvalitetan zvuk.

Obožavaoci čvršćeg, metal zvuka bili su oduševljeni kada su čuli da će grad na Vrbasu biti domaćin popularne finske grupe "Apokaliptika". Kako su Eiko Topinen, Pavo Letjenen, Maks Lilo i bubnjar Miko Siren završili prestižnu akademiju "Sibelius", priuštili su publici dio atmosfere sa klasičnog gudačkog koncerta. Odlična svirka, energično vraćanje na bis, besprijekorna organizacija koncerta i prisan kontakt sa publikom rezultovali su fenomenalnom zabavom kako na bini, tako i na cijeloj tvrđavi Kastel.

POSLIJE DUŽEG VREMENA i "Parni valjak" je došao u Banjaluku gdje je bend poslije dvije decenije svirao u kompletnom sastavu, a zidine tvrđave "Kastel" su počele da gore poslije prvih taktova njihovih hitova. Tokom čitavog koncerta, pjevač grupe Aki Rahimovski pozivao je prisutne na ljubav, ponavljajući da samo uz nju ide sve ono što vrijedi.

Romantičari i ljubitelji pop-rok muzike mogli su da uživaju u pjesmama Sergeja Ćetkovića, Vlade Georgieva, Zlatka Stipišića Džibonija, Tonija Cetinskog... Obožavaoci Tonija Cetinskog su na nedavno održanom spektaklu, dvoipočasovnom muzičkom događaju u dvorani Borik potpuno uživali. Euforija, ruke u vazduhu, ali i pokoja suza, samo su dio atmosfere kojom je bio prožet cijeli koncert.

Jedan od najposjećenijih svakako je bio koncert Vlade Georgieva.

VELIKI BROJ KONCERATA održan je u poznatom banjalučkom klubu "DFK" gdje su, na zadovoljstvo mnogih, nastupale mnogobrojne regionalne zvijezde i bendovi poput Damira Urbana, "Džinksa", "Svi na pod", Darka Rundeka, "Pekinške patke", "Letu štuke", "Sevdah babdž", Prljavog inspektora Blaže i "Kljunova" i mnogih drugih.

Koncert Kirila Džajkovskog mnoge je ostavio bez daha, a da je ovaj muzičar svjetskog glasa omiljen i među Banjalučanima dokazao je neprestani ples i odlično raspoloženje i energija koja je strujala tvrđavom Kastel. Džajkovski se, kako je istakao, uvijek rado odazove pozivu u Banjaluku, jer ga publika svaki put oduševi reakcijom i ljubavlju prema muzici koju stvara.

PUBLIKA ĆE DUGO PAMTITI i nastup "Beogradskog sindikata", a energija, euforija i posebna komunikacija između fanova i benda koja se rodila tu noć dugo će biti razlog za osmijeh i tema razgovora svih nas.

Sve u svemu, postavljen je težak zadatak za 2012. godinu, koja bi trebalo da nadmaši standarde i nastavi da dovodi velike muzičke zvijezde u grad na Vrbasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana