Objavljeno reizdanje “Mi plačemo iza tamnih naočara” benda “Dobri Isak”: Povratak heroja srpskog gotik roka

Branislav Predojević
Objavljeno reizdanje “Mi plačemo iza tamnih naočara” benda “Dobri Isak”: Povratak heroja srpskog gotik roka

NIŠ - Legendarni niški rok sastav “Dobri Isak” objavio je vinilno reizdanje kultnog albuma “Mi plačemo iza tamnih naočara”, tačno 38 godina od izlaska originalne kasete.

Krajem davne 1983. godine Predrag Cvetičanin (gitara, vokal) sa Zoranom Đorđevićem (gitara), Brankom (bas gitara) i Bobanom (bubnjevi) formirao je bend “Dobri Isak” pod uticajem sastava kao što su “Joy Division”, “Siouxie And The Banshees”, “The Cure”, “Echo  & The Bunnymen” i “Gang of Four”.

Nakon nastupa u manjim lokalnim klubovima bend je snimio kućni demo snimak, međutim, postava se raspala tokom ljeta sljedeće godine. Poslije nekoliko mjeseci Cvetičanin je sa basistom Milošem Miladinovićem i bubnjarom Sašom Markovićem Markizom ponovo okupio sastav. U periodu 1984. i 1985. godine, dok je njegov bend “Arnold Lajn” bio na pauzi “Dobrom Isaku” se pridružio Predragov brat Nenad.

Bend je u produkciji Saše Markovića snimio prvi i jedini studijski album “Mi plačemo iza tamnih naočara”, koji je 1984. godine na kaseti objavio Studentski kulturni centar Niš. To je bilo prvo izdanje produkcije “Studentkult”, koja je nakon toga objavila niz muzičkih i književnih izdanja.

Album je objavljen samo na kaseti i štampan u ograničenom broju od 100 primjeraka. Distribuirao ga je ljubljanski “Škuc” i ubrzo je rasprodat. Ovo studijsko ostvarenje godinama je sve više dobijalo na značaju putem usmene predaje, fanzinskih tekstova i presnimavanja, šireći kult grupe kod novih generacija i održavajući mit o niškom sastavu širom regiona.

Bend se uživo predstavio niškoj publici, nastupivši i na Festivalu srpske omladine 1985. godine u Knjaževcu, osvojivši nagradu za najbolji performans i priliku da nastupi u Splitu ljeta iste godine. Nakon splitskog nastupa bend je održao nekoliko nastupa u Skoplju i gostovao na prvom solističkom koncertu grupe “Padot na Vizantija”. Uslijedili su nastupi u beogradskom Domu omladine 1985, a početkom 1986. godine i dva koncerta na zagrebačkom rok festivalu.

“Dobri Isak” je postojao do juna 1986. godine, kada su održali posljednji koncert u niškoj sinagogi, nastupivši sa Arnoldom Lejnom i Mizarom, nakon čega su odlučili da se raziđu.

Vladimir Horvatić Horvi, rok kritičar i di-džej napisao je da je problem albuma što je bio prerano u globalnim, a kamoli regionalnim okvirima.

- Vokal Predraga Cvetičanina je bio uronjen u insinuacije mračnog baritona Jana Kertisa preferirajući individualni neoptimizam i logičku spregu lukavog frontalnog napada, koji je došao prerano, s obzirom na to da je tek nakon gašenja “Dobrog Isaka” došlo do oživljavanja žanra - rekao je Horvi.

Album je 2009. godine dobio reizdanje na CD-u, 2010. godine je objavljeno 150 primjeraka s alternativnim omotom, a 2016. godine prvi put je objavljen na vinilnoj ploči.

Novo vinilno reizdanje “PMK rekordsa” biće predstavljeno ovog vikenda u Beogradu, u klubu “Elektropionir”. Na promociji će govoriti članovi benda, izdavač i muzički kritičar Dragan Ambrozić, dok će sastav “Asphalt Chant” i “Horkestar” uživo izvesti svoje interpretacije pjesama benda kao svojevrstan omaž herojima niškog andergraunda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana