Objavljeno luksuzno vinilno reizdanje prvenca “Ju grupe”: Ploča koja je okrenula domaći rokenrol

Branislav Predojević
Objavljeno luksuzno vinilno reizdanje prvenca “Ju grupe”: Ploča koja je okrenula domaći rokenrol

BEOGRAD - Nakon 50 godina od objave kultnog debitantskog albuma “Ju grupe” izdavačka kuća “Jugoton/Kroacija rekords” predstavila je bogato opremljeno vinilno reizdanje sa ekskluzivnim fotografijama, tekstovima i remasterisanim snimkama.

Bend koji su 1970. osnovali braća Dragi i Žika Jelić ispisao je neke od najvažnijih stranica domaće rok antologije, a njihov album prvenac nazvan imenom grupe ostaće zlatnim slovima upisan u istoriji diskografije kao jedna od prvih autorskih rok ploča na ovim prostorima.

Vrijeme je pokazalo da su upravo pjesme objavljene na debiju postale neke od najvećih klasika grupe: “Trka”, “Čudna šuma”, “Crni leptir” i “More” dobro su poznati naslovi uz koje su odrastali nebrojeni obožavaoci, a koje na koncertima i dan-danas uglas pjevaju pripadnici starijih, ali i mlađih generacija. Sam album nastao je tokom prve polovine 1973. godine, kada je grupa iza koje je bila serija od nekoliko odličnih singlova (“Nona”, “Bio jednom jedan pas”, “U tami disko kluba”, “Kosovski božuri”...) i stotine odsviranih koncerta tokom prethodne tri godine (uključujući i svirku u legendarnom londonskom klubu “Marki”), napustila “PGP RTB” i prešla u “Jugoton”, da bi napokon snimila album. Pomenuti prvenac snimljen je u sastavu Dragi Jelić (gitara i vokal), Žika Jelić (bas gitara, vokal) i Ratislav Đelmaš (bubnjevi), a bend je u osam pjesma sjajno stilski spojio hard i progresivni rok sa etno-motivima, što je u početku po Žikin riječima bilo igranje na probama, a potom zaštitni znak.

- Slušajući raznu muziku u mladosti, narodna muzika je bilo dosta zastupljena. Verovatno je to negde u nama lagano usađeno. Na nekim probama smo iz zafrkancije sviruckali neke narodne motive i tako su nastale te pesme - rekao je Jelić.

Album po izlasku postaje velik hit, a u postavu se vraća i drugi gitarista Miodrag Bata Kostić, dodatno pojačavaju utisak grupe na turneji koja je uslijedila nakon odličnog uspjeha pjesama “Noć je moja”, “Crni leptir” i “Čudna šuma” na top-listama, iako po njihovim riječima to nisu očekivali.

- Mi smo postali poznati kao bend koji računa uvek na pogrešnu pesmu misleći da će biti hit. Za “Crnog leptira” mislio sam da je neka tamo pesma. “Čudna šuma” mi je bila tipično dečja pesma, ali eto ostade da živi do danas. Super je osećanje da je to ostalo da živi toliko dugo godina - naveo je Jelić.

“Ju grupa” je tokom pola vijeka rada objavila albume na kojima se nalaze neke izuzetne pjesme, ali je njihov debi iz 1973. godine bio i ostao jedno od ključnih ostvarenja domaćeg rok zvuka te najprodavaniji album rok scene sve do prvog albuma “Bijelog dugmeta”.

Nažalost nesklona medijskom marketingu i samopromociji te dodatno usporena brojnim personalnim promjenama “Ju grupa” je dugo ostala u sjeni daleko muzički i autorskih slabijih bendova, da bi tek posljednjih godina dobili davno zasluženi status rok ikona.

Proslava

Legendarni sastav je tokom ove i prethodne godine radno proslavio nekoliko jubileja od osnivanja do izlaska prvenca grupe.

U Radio Beogradu priređena je velika izložba fotografija povodom 50 godina djelovanja benda. U saradnji sa diskografskim kućama “Jugoton/Kroacija”, “PGP RTS” i “RTV Ljubljana” objavljen je raskošni boks set sa svim njihovim pjesama, a snimljen je i dokumentarni film u režiji Darka Lungova, koji je dočekan sjajnim reakcijama publike. U septembru 2022. godine, povodom 50 godina postojanja benda, održan je i veliki koncert na Tašmajdanu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana